Verpleeghuis bepaalt zelf of mondkapje bezoeker verplicht is

Geplaatst op: 2 december 2020
Laatst gewijzigd op: 1 juli 2021

Vanaf 1 december 2020 is er een mondkapjesplicht voor openbare instellingen. Voor verpleeghuizen geldt deze verplichting niet; zij bepalen zelf of een bezoeker een mondkapje moet dragen. Deze afspraken nemen zij op in het eigen plan voor bezoek van het verpleeghuis.

Mondkapjes voor bezoekers

Kom je als bezoeker op minder dan 1,5 meter afstand van een bewoner? Dan wordt geadviseerd om een mondneusmasker te dragen. Het verpleeghuis bepaalt zelf of zij dit advies overnemen of dit aan bezoekers verplicht.

Mondkapjes voor zorgverleners

Zorgverleners in verpleeghuizen krijgen het advies om een chirurgisch mondneusmasker te gebruiken. Bij het preventief gebruik van deze mondneusmaskers dienen volgens het afwegingskader van het Outbreak Management Team de volgende drie factoren overwogen te worden: risico’s verbonden met de omgevingsprevalentie, risico’s verbonden met de cliëntengroepen in verschillende sectoren en de professionele ruimte. Lees meer over deze factoren. Zorgverleners werken daarnaast volgens medische richtlijnen en volgen de landelijke en regionale maatregelen.

Voor meldingen of klachten hierover kan je terecht bij het meldpunt van cliëntenorganisatie Ieder(in) Mondkapje: de meest gestelde vragen

*Let op: Wij, Vilans en de samenwerkende cliëntenorganisaties kunnen geen verklaring afgeven of iemand tot de uitzondering behoort.

Meer weten