SPOT ON: Welzijn en Voeding

Geplaatst op: 29 september 2021
Laatst gewijzigd op: 28 februari 2022

Waardigheid en trots is gestart met de campagne: SPOT ON. Elke laatste week van de maand zetten we één belangrijk thema voor de verpleeghuiszorg centraal. In de maand oktober was dat: Welzijn en voeding. Tijdens deze week kon je online bijeenkomsten bijwonen en kennis en inspiratie opdoen rondom dit thema.

Eten en drinken is voor alle bewoners in de verpleeghuiszorg een belangrijk aandachtspunt. Daarbij gaat het niet alleen om het voorkomen van ondervoeding of overgewicht bij de bewoner, maar ook om het genieten van eten en drinken en de sfeer tijdens de maaltijden. Het bepaalt voor een groot deel hoe bewoners hun dagelijkse woonomgeving ervaren en of zij zich daar prettig voelen.

In deze SPOT ON week zoomden we in op wat daarbij komt kijken en de rol die jij als zorgmedewerker hierin kunt spelen. Veel kleinschalige zorginstellingen hebben meer mogelijkheden voor maatwerk. Wat kunnen deze instellingen de grotere instellingen daarover leren? Welke dilemma’s kom je tegen en hoe zou je die kunnen aanpakken?

1. Bijeenkomsten

Hoe kan je met aandacht voor eten en drinken het welzijn vergroten?

Aandacht creëren voor de eetmomenten helpt bij het welbevinden van bewoners. Als mensen goed eten dan voelen ze zich beter. Dat zit niet alleen in goed en lekker eten, passend bij de bewoner, maar ook in aanpassingen in omgeving en sfeer.

Tijdens deze workshop vertelde Anton François, coördinator bij Stichting Eten+Welzijn, over het belang van eten als activiteit. Welzijnsmedewerker Rianne van de Weijer en zorgmedewerker Karina Smets van Wellenshof lieten zien hoe je persoonlijke voorkeuren van bewoners rondom eten kunt achterhalen.

Praatplaat: tips over eten en welzijn

Deze praatplaat met tips over eten en welzijn is gemaakt tijdens deze bijeenkomst. Het is een samenwerking van zowel de sprekers als de deelnemers:

Download Praatplaat: tips over eten en welzijn (pdf)

praatplaat: 10 tips voor voeding en welzijn

Samen zorgen voor het welzijn van bewoners!

Lukt het jullie met elkaar om het welbevinden van bewoners voorop te zetten? Werken je collega’s van zorg, welzijn en facilitaire dienst hierbij goed samen? Dat is best complex. Het is belangrijk dat collega’s vanuit een gezamenlijke visie werken. Durven we anders te gaan samenwerken en hoe pak je dat aan?

Angela Woestenburg, coördinator Welzijn van ViVA! Zorggroep, vertelde hoe zij op de locatie Overkerck werken aan de integratie van welzijn, zorg en ondersteunende diensten. Wat kan je inzetten en wat is niet zo handig om te doen?

2. Praktijkvoorbeelden

3. Tools

Bekijk hier de tools:

Meer weten