SPOT ON: Welzijn en Voeding

Geplaatst op: 29 september 2021
Laatst gewijzigd op: 7 oktober 2021

Waardigheid en trots is gestart met de campagne: SPOT ON. Elke laatste week van de maand zetten we één belangrijk thema voor de verpleeghuiszorg centraal. In de week van 25 tot 29 oktober is dat: Welzijn en voeding. Tijdens deze week kan je online bijeenkomsten bijwonen en kennis en inspiratie opdoen rondom dit thema. Hieronder vind je het programma.

Eten en drinken is voor alle bewoners in de verpleeghuiszorg een belangrijk aandachtspunt. Daarbij gaat het niet alleen om het voorkomen van ondervoeding of overgewicht bij de bewoner, maar ook om het genieten van eten en drinken en de sfeer tijdens de maaltijden. Het bepaalt voor een groot deel hoe bewoners hun dagelijkse woonomgeving ervaren en of zij zich daar prettig voelen.

In deze SPOT ON week zoomen we in op wat daarbij komt kijken en de rol die jij als zorgmedewerker hierin kunt spelen. Veel kleinschalige zorginstellingen hebben meer mogelijkheden voor maatwerk. Wat kunnen deze instellingen de grotere instellingen daarover leren? Welke dilemma’s kom je tegen en hoe zou je die kunnen aanpakken?

1. Bijeenkomsten

Hoe kan je met aandacht voor eten en drinken het welzijn vergroten?

 • Datum: dinsdag 26 oktober
 • Tijd: 16.00 tot 17:00 uur
 • Doelgroep: verzorgenden (en iedereen die helpt bij het eten en drinken van bewoners)

Aandacht creëren voor de eetmomenten helpt bij het welbevinden van bewoners. Als mensen goed eten dan voelen ze zich beter. Dat zit niet alleen in goed en lekker eten, passend bij de bewoner, maar ook in aanpassingen in omgeving en sfeer.

Tijdens deze workshop vertelt Anton François, coördinator bij Stichting Eten+Welzijn, over het belang van eten als activiteit. Welzijnsmedewerker Rianne van de Weijer en zorgmedewerker Karina Smets van Wellenshof laat zien hoe je persoonlijke voorkeuren van bewoners rondom eten kunt achterhalen.

Samen zorgen voor het welzijn van bewoners!

 • Datum: vrijdag 29 oktober
 • Tijd: 10.00 tot 11.15 uur
 • Doelgroep:  Activiteitenbegeleiders, welzijnsmedewerkers, vrijwilligers- en welzijnscoördinatoren, zorgmedewerkers en vrijwilligers

Lukt het jullie met elkaar om het welbevinden van bewoners voorop te zetten? Werken je collega’s van zorg, welzijn en facilitaire dienst hierbij goed samen? Dat is best complex. Het is belangrijk dat collega’s vanuit een gezamenlijke visie werken. Durven we anders te gaan samenwerken en hoe pak je dat aan?

Ben je benieuwd hoe collega’s van andere huizen hier mee omgaan? Wil je ervaringen delen en van elkaar leren? Deze bijeenkomst is van belang voor iedereen die hieraan samenwerkt. We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Angela Woestenburg, coördinator Welzijn van ViVA! Zorggroep, vertelt hoe zij op de locatie Overkerck werken aan de integratie van welzijn, zorg en ondersteunende diensten. Wat kan je inzetten en wat is niet zo handig om te doen?

Deze workshop is dit jaar twee keer eerder gehouden. Wegens succes herhalen we dit en in deze Spot on week besteden we extra aandacht voor het thema Eten en drinken. Want eten is ook welzijn!

2. Praktijkvoorbeelden

 • Artikel over geluksmomenten te creëren voor de bewoners doormiddel van eten en drinken. En daarmee het welzijn te bevorderen. Lisette Bossert (culinair trainer en inspirator voor de zorgsector) geeft praktische tips en handvatten om de zorgmedewerkers hiermee te helpen. Beschikbaar tijdens de SPOT ON week.
 • Tips om mensen met dementie genoeg te laten eten drinken: de meeste mensen met dementie proeven en ruiken  minder goed. Daarom is eten en drinken is niet altijd eenvoudig. Ook zelfstandig eten wordt steeds lastiger en afleiding ligt op de loer. Hoe zorg je ervoor dat jouw bewoners met dementie toch genoeg eten en drinken? Beschikbaar tijdens de SPOT ON week.
 • Interview van NZC met Hans Everse, chef en adviseur Gezond Eten. Over het omarmen van vers en gezond eten en drinken in de gezondheidszorg.
 • 10 tips voor eten met meer smaak en plezier in het verpleeghuis
 • Rosengaerde: ‘Goed eten draait om gezondheid, welzijn en beleving’

3. Tools

Bekijk hier de tools:

4. Nieuwsbriefspecial Welzijn en Voeding

De nieuwsbriefspecial over dit SPOT ON-thema verschijnt donderdag 28 oktober Nog geen abonnee? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang in de toekomst ook artikelen over welzijne en voeding.

Meer weten