SPOT ON: Leiderschap in goed presterende organisaties

Geplaatst op: 4 oktober 2022
Laatst gewijzigd op: 6 januari 2023

Goed presterende zorgorganisaties zijn lerende organisaties. De kwaliteit van zorg wordt beter doordat er wordt geleerd. Leiderschap, van zowel professionals als lijnmanagement, speelt daarbij een cruciale rol. Verrijk je kennis over ‘leiderschap in goed presterende organisaties’ tijdens de SPOT ON-week van 31 oktober tot en met 4 november!

Goed leiderschap gaat om meer dan een goed ingerichte PDCA-cyclus. Het draait om het komen tot andere inzichten en ander gedrag. De interactie tussen leidinggevenden en medewerkers speelt een centrale rol bij de vormgeving hiervan. Een tip voor zorgprofessionals: neem iemand van het management mee als je één van de online bijeenkomsten bezoekt. En reflecteer samen op wat je hoort en wat het betekent voor jullie werk.

Wat gaan we doen?

Online bijeenkomst

Tips van zorgmedewerkers voor het leiderschap van hoger management en bestuur

Als hoger management en bestuur regel je randvoorwaarden voor een goed presterende organisatie. Je eigen leiderschap speelt daarin een belangrijke rol. Veel hoger managers en bestuurders zijn ervan op de hoogte hoe belangrijk toegankelijkheid is en verbinden dat met het primaire proces. Maar in gesprek met zorgmedewerkers blijken hier toch nog blinde vlekken te zitten. In deze kennisbijeenkomst worden daarom praktische tips gegeven door zorgmedewerkers voor het leiderschap van hoger management en bestuur.

Kennis en inspiratie

Video: 5 tips voor meer zeggenschap en invloed voor verzorgenden IG

Marieke van Wieringen (docent en onderzoeker aan de VU) en Debby Klok (verzorgende IG bij Zorggroep Elde Maasduinen) geven in deze video 5 tips voor meer zeggenschap en invloed.

Eerder opgedane kennis over leiderschap

  • 7 praktijktips voor goed leiderschap. Onderzoekers van Waardigheid en trots onderzochten bij vijf succesvolle verbetertrajecten welke aangrijpingspunten voor leiderschap er zijn voor bestuurders en managers.
  • Interview met Pim Steerneman. Hij is bestuursvoorzitter bij Sevagram en in 2019 door Zorgvisie genomineerd voor ‘Zorgmanager van het Jaar’. Lees over zijn kijk op goed leiderschap.

Meer weten