SPOT ON: informele zorg

Geplaatst op: 18 oktober 2022
Laatst gewijzigd op: 19 december 2022

De toenemende zorgvraag en krapte op de arbeidsmarkt maakt gelijkwaardig samenwerken met informele zorgverleners steeds belangrijker. Deze niet-beroepskrachten zijn mantelzorgers, het sociale netwerk van familie en vrienden en vrijwilligers. Zij hebben unieke (andersoortige) kennis en ervaring en bieden zorg, ondersteuning, tijd en aandacht aan de bewoners. Van beroepskrachten vraagt samenwerken met niet-beroepskrachten een andere rol. In de SPOT ON-week informele zorg van 21 t/m 25 november bieden we webinars, tools en praktijkvoorbeelden rondom het thema ‘van zorgen voor naar samen met het netwerk zorgen dat’. Bekijk het programma!

Webinars informele zorg

We bieden tijdens de SPOT ON-week informele zorg 3 webinars aan, die kosteloos te volgen zijn.

1. Webinar: Samen met de buurt werken aan welzijn voor ouderen
Maandag 21 november 2022 | 15.30 – 16.45 uur
Dit webinar heeft inmiddels plaatsgevonden

2. Webinar: Gelijkwaardig samenwerken met informele zorg
Dinsdag 22 november 2022 | 15.00-16.30 uur
Dit webinar heeft inmiddels plaatsgevonden

3. Webinar Samenwerken met de eerste contactpersoon in het verpleeghuis
Woensdag 23 november 2022 | 9.30-10.30 uur
DIT WEBINAR is WEGENS OMSTANDIGHEDEN HELAAS AFGELAST

Kennis en inspiratie informele zorg

Tijdens de SPOT ON-week informele zorg worden verschillende nieuwe en bestaande praktijkvoorbeelden en tools gepubliceerd en gebundeld. Wat kun je onder andere verwachten?

Video gelijkwaardig samenwerken met informele zorg

In een videoportret laten we zien hoe mantelzorger Jan Perlee op een gelijkwaardige manier met beroepskrachten uit de zorg samenwerkt om zijn vrouw Tineke in het verpleeghuis de beste zorg en ondersteuning te bieden. Hierin blijken 4 elementen cruciaal te zijn die de gelijkwaardigheid bevestigen: samen beslissen en afspraken vastleggen in het zorgleefplan, wederzijds vertrouwen, elkaar kunnen aanspreken en oog hebben voor de behoeften van de mantelzorger.

Blaatplaat ‘Het schaep met 5 poten’

We presenteren de blaatplaat ‘het schaep met 5 poten’ waarin we 5 onderwerpen rond de samenwerking met de eerste contactpersoon van een bewoner uitlichten.

Kennisdossier informele zorg

In het kennisdossier informele zorg bundelen we tools en praktijkvoorbeelden rondom het gelijkwaardig samenwerken tussen beroepskrachten en informele zorgverleners (mantelzorgers, familie en naasten, vrijwilligers). Alvast een voorproefje?

Waarderingskaarten mantelzorgers en vrijwilligers

waarderingskaarten mantelzorger

In verpleeghuizen zijn informele zorgverleners onmiskenbaar verbonden aan de zorg voor hun naasten. Een goede en gelijkwaardige samenwerking tussen informele zorgverleners en beroepskrachten is dan ook een belangrijk aandachtspunt. Werk jij samen met zo’n kanjer in de zorg voor een bewoner? We hebben digitale waarderingskaartjes laten maken die je kunt versturen, om jouw waardering naar mantelzorgers en vrijwilligers op jouw locatie uit te spreken!

Meer weten