Sinterklaas in het verpleeghuis: 3 tips

Geplaatst op: 15 november 2019
Laatst gewijzigd op: 18 november 2019

De komst van Sinterklaas en de viering van 5 december lenen zich uitstekend voor een activiteit in het verpleeghuis. Of de Sint nu in eigen persoon langs komt of dat er andere activiteiten worden aangeboden die de herinneringen aan het feest doen herleven.

Op de website Dementie-winkel.nl staan mooie tips over het vieren van Sinterklaas in het verpleeghuis. Wij selecteerden er 3 voor jou:

1. De Sinterklaasliedjesquiz

Liedjes en herinneringen aan liedjes compleet met woorden én gevoelens zijn fysiek diep in onze hersenen opgeslagen. Op een plek waar ziektes die dementie veroorzaken, gelukkig, niet zo snel toe slaan. Sinterklaasliedjes zingen is dan ook een activiteit die absoluut geschikt is voor mensen met dementie. Zet maar eens in met ‘Sinterklaas kapoentje….’ en voor je het weet zingt de hele groep mee. Dementie-winkel.nl heeft een quiz met 10 vragen naar aanleiding van sinterklaasliedjes gemaakt.

2. Sinterklaas op bezoek

Anneke van der Plaats, sociaal geriater, geeft een tip om een bezoek van Sinterklaas aan het verpleeghuis tot een mooie ervaring voor ouderen met dementie te maken. ‘Als Sinterklaas een persoon met dementie bij zich roept, dan kan hij die persoon onderhouden over iets stouts dat hij/zij vroeger als kind heeft gedaan. Iedereen (dement of niet dement) weet nog wel een bijzonder voorval uit zijn/haar jeugd dat zowel stout als leuk of moedig was en vaak weet de naaste familie dat ook nog. Voor mensen met dementie is dat een mooie sensatie dat Sinterklaas daar blijkt weet van te hebben. Hij spreekt de persoon met dementie hier ernstig en ook geestig op aan. Eerst een beetje vermanend en daarna op een grappige manier. De persoon in kwestie komt uiteindelijk als een soort held naar voren en krijgt na het standje een pluim.’ Lees:  Laat Sinterklaas de herinnering vieren – Tip van dr. Anneke van der Plaats

3. Sinterklaasverhaal voorlezen

Voorlezen aan mensen met dementie is een mooie activiteit wanneer lezen zelf niet meer gaat. Desirée van Keulen, verhalenvertelster en spelontwerpster, geeft in haar blog ’t Heerlijk avondje’ 2 tips voor een mooi sinterklaasverhaal. ‘Ouderen met dementie kunnen geweldig veel plezier beleven aan Het verhaal van Tante Mathilde (die niet in de Sint geloven wilde), een gedicht van Annie M.G. Schmidt. Of dat verhaal van Simon Carmiggelt… Een herkenbaar Sinterklaas verhaal voor volwassenen!’

Meer weten