Sinterklaas in het verpleeghuis

Op maandag 27 november heeft Sinterklaas een tour gemaakt langs verschillende woonzorgcentra in het noorden van het land. Hij bezocht kwetsbare ouderen op locaties in Zwolle, Hoogeveen, Assen, Ten Boer en Dedemsvaart. “Wij willen de ouderen graag een leuk moment bezorgen door een bezoek aan hen te brengen. Een vrijwillige chauffeur rijdt mij en pieten, waaronder de geliefde Opa Piet, met het busje van het Ouderenfonds langs de verschillende locaties.” Zo sprak Sinterklaas voorafgaand aan de tour.

De komst van Sinterklaas en de viering van 5 december lenen zich uitstekend voor een activiteit in het verpleeghuis. Of de Sint nu in eigen persoon langs komt of dat er andere activiteiten worden aangeboden die de herinneringen aan het feest doen herleven.

Oproep: Wat doet jouw afdeling aan Sinterklaas?
Wordt er in jouw verpleeghuis speciale aandacht besteed aan de Sint? Zoja, wat wordt er georganiseerd? Wat zijn je ervaringen? Deel het op facebook!

Op de website Dementie-winkel.nl staan mooie tips over het vieren van Sinterklaas in het verpleeghuis. Wij selecteerden er 3 voor u:

1. De Sinterklaasliedjesquiz

Liedjes en herinneringen aan liedjes compleet met woorden én gevoelens zijn fysiek diep in onze hersenen opgeslagen. Op een plek waar ziektes die dementie veroorzaken, gelukkig, niet zo snel toe slaan. Sinterklaasliedjes zingen is dan ook een activiteit die absoluut geschikt is voor mensen met dementie. Zet maar eens in met ‘Sinterklaas kapoentje….’ en voor u het weet zingt de hele groep mee. Dementie-winkel.nl heeft een quiz met 10 vragen naar aanleiding van sinterklaasliedjes gemaakt.

2. Sinterklaas op bezoek

Anneke van der Plaats, sociaal geriater, geeft een tip om een bezoek van Sinterklaas aan het verpleeghuis tot een mooie ervaring voor ouderen met dementie te maken. “Als Sinterklaas een persoon met dementie bij zich roept, dan kan hij die persoon onderhouden over iets stouts dat hij/zij vroeger als kind heeft gedaan. Iedereen (dement of niet dement) weet nog wel een bijzonder voorval uit zijn/haar jeugd dat zowel stout als leuk of moedig was en vaak weet de naaste familie dat ook nog. Voor mensen met dementie is dat een mooie sensatie dat Sinterklaas daar blijkt weet van te hebben. Hij spreekt de persoon met dementie hier ernstig en ook geestig op aan. Eerst een beetje vermanend en daarna op een grappige manier. De persoon in kwestie komt uiteindelijk als een soort held naar voren en krijgt na het standje een pluim.” Lees:  Laat Sinterklaas de herinnering vieren – Tip van dr. Anneke van der Plaats

3. Sinterklaasverhaal voorlezen

Voorlezen aan mensen met dementie is een mooie activiteit wanneer lezen zelf niet meer gaat. Desirée van Keulen, verhalenvertelster en spelontwerpster, geeft in haar blog ’t Heerlijk avondje’ 2 tips voor een mooi sinterklaasverhaal. “Ouderen met dementie kunnen geweldig veel plezier beleven aan Het verhaal van Tante Mathilde (die niet in de Sint geloven wilde), een gedicht van Annie M.G. Schmidt. Of dat verhaal van Simon Carmiggelt… Een herkenbaar Sinterklaas verhaal voor volwassenen!”

Meer weten

  • Deel op Facebook jouw ervaringen met Sinterklaas in het verpleeghuis. Een reactie:

Wij hebben bij Carintreggeland huis het Woolde gisterochtend samen met groep 1 en 2 van de Woolderschool sinterklaas gevierd. De kinderen en bewoners zongen samen sinterklaasliedjes en vertelden elkaar over hoe zij sinterklaas vier(d)en. Als verrassing kwam ook sinterklaas met 3 pieten langs om dit gezellige feest mee te maken. Compleet met strooigoed en cadeautjes #jongenoudismagisch


Geplaatst op: 28 november 2017
Laatst gewijzigd op: 29 november 2017