Sinterklaas in het verpleeghuis: 5 tips

Geplaatst op: 22 november 2021
Laatst gewijzigd op: 22 november 2021

De komst van Sinterklaas en de viering van 5 december lenen zich uitstekend voor een activiteit in het verpleeghuis. Door het coronavirus kan niet overal Sinterklaas langskomen. Maar er kunnen wel  andere activiteiten worden aangeboden die de herinneringen aan het feest doen herleven. Bekijk onze tips!

1. De Sinterklaasliedjesquiz

Liedjes en herinneringen aan liedjes compleet met woorden én gevoelens zijn fysiek diep in onze hersenen opgeslagen. Op een plek waar ziektes die dementie veroorzaken, gelukkig, niet zo snel toe slaan. Samen naar sinterklaasliedjes is dan ook een activiteit die absoluut geschikt is voor mensen met dementie.  Dementie-winkel.nl heeft een quiz met 10 vragen naar aanleiding van sinterklaasliedjes gemaakt.

2. Sinterklaasverhaal voorlezen

Voorlezen aan mensen met dementie is een mooie activiteit wanneer lezen zelf niet meer gaat. Desirée van Keulen, verhalenvertelster en spelontwerpster, geeft in haar blog ’t Heerlijk avondje’ 2 tips voor een mooi sinterklaasverhaal. ‘Ouderen met dementie kunnen geweldig veel plezier beleven aan Het verhaal van Tante Mathilde (die niet in de Sint geloven wilde), een gedicht van Annie M.G. Schmidt. Of dat verhaal van Simon Carmiggelt… Een herkenbaar Sinterklaas verhaal voor volwassenen!’

3. Pepernoten, speculaasbrokken en amandelstaven

Bij Elisabeth-hof in Culemborg hebben ze vorig jaar  pepernoten en ander lekker Sinterklaassnoepgoed bakken met de bewoners. Op leukerecepten.nl vind je traditionele  én wat meer bijzondere recepten voor Sinterklaas.

4. Ouderwetse gezelligheid in huis

In het kleinschalige verpleeghuis Huize Wezup gaan ze terug in de tijd in en bootsen ze de sfeer van jaren geleden na. Op een groot touchscreen komen oude schoolplaten die ze met elkaar gaan bekijken. Ze versieren de woonkamer met een oud kleedje op tafel en een oude jutezak. Ze drinken chocolademelk en gaan ouderwetse liedjes zingen. Een medewerker gaat zich als Sinterklaas verkleden in een ouderwets pak. En uiteindelijk gaat één van de medewerkers in de zak naar Spanje!

5. Herinneringen van vroeger oproepen

Anneke van der Plaats, sociaal geriater, geeft een tip om een bezoek van Sinterklaas aan het verpleeghuis tot een mooie ervaring voor ouderen met dementie te maken. ‘Als Sinterklaas een persoon met dementie bij zich roept, dan kan hij die persoon onderhouden over iets stouts dat hij/zij vroeger als kind heeft gedaan. Iedereen weet nog wel een bijzonder voorval uit zijn/haar jeugd dat zowel stout als leuk of moedig was en vaak weet de naaste familie dat ook nog. Voor mensen met dementie is dat een mooie sensatie dat Sinterklaas daar weet van blijkt te hebben. Hij spreekt de persoon met dementie hier ernstig en ook geestig op aan. Eerst een beetje vermanend en daarna op een grappige manier. De persoon in kwestie komt uiteindelijk als een soort held naar voren en krijgt na het standje een pluim.’ Als Sinterklaas zelf niet langs kan komen zou een zorgmedewerker ook deze  herinneringen kunnen oproepen.

Meer weten