Prikkelarme agenda voor mensen met lichte dementie

Geplaatst op: 28 oktober 2015
Laatst gewijzigd op: 30 april 2020

Voor mensen met geheugenproblemen zoals lichte dementie, afasie en niet aangeboren hersenletsel is het lastig om prikkels te verwerken, afspraken juist te noteren, overzicht te krijgen en tijd te plannen. De Daginzicht Agenda is specifiek voor deze groep ontwikkeld en helpt hen om structuur in de dag te houden. Een kwart van alle 65-plussers heeft in meer of mindere mate moeite met lezen en schrijven. Ook daar is rekening mee gehouden.

Zelfstandig

De indeling van de agenda wordt ondersteund met kleurgebruik en iconen. De dagen hebben een apart vak voor de ochtend, middag en avond en iedere dag heeft een eigen kleur. Bij de Daginzicht Agenda horen ook pictogramstickers met activiteiten als douchen, familie, fysiotherapie en kapper te gebruiken.

Verbeterd ontwerp

De agenda is in 2013 samen met een groep zorgprofessionals ontwikkeld door de Stichting Doe maar Zo!. Deze stichting introduceerde al eerder een prikkelarme schoolagenda voor kinderen met een Taalontwikkelingsstoornis en autisme. Dit jaar is de agenda verder verbeterd waarbij wensen en opmerkingen van gebruikers, zorgprofessionals en mantelzorgers zijn verwerkt in het ontwerp. De Daginzicht Agenda kreeg een make-over met meer contrast. Ook werd een losbladige variant geïntroduceerd.

De Daginzicht Agenda heeft een A5-formaat. De agenda is verkrijgbaar met een wirebinding en als afwasbare multomap met een losbladig systeem. Er zijn pictogrammen te koop voor 30 verschillende activiteiten.

Meer weten