Mensen weten niet wat ze nu al kunnen regelen voor hun oude dag

Geplaatst op: 30 mei 2023
Laatst gewijzigd op: 3 juli 2023
Ruim 80% van de Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor hun oude dag en de zorg die ze als oudere later mogelijk nodig hebben. Dit blijkt uit het rapport ‘Nederland is nog niet klaar voor oude dag’ dat branchevereniging ActiZ eind vorige week heeft aangeboden aan minister Helder. ‘We weten niet waar we moeten beginnen, dus stellen we het uit’, zo lijkt de redenering. Dat is zorgwekkend aldus ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken: ‘Door de oplopende vergrijzing en alle uitdagingen die de zorg nu al kent, moet elke Nederlander nu al nadenken over ouder worden.’
In het onderzoek, waar ruim duizend mensen aan deelnamen, werd gekeken naar hoe mensen kijken naar hun oude dag. Duidelijk werd echter dat we hier nog nauwelijks over denken en praten. En voorbereid zijn we al helemaal niet. Simpelweg omdat we niet weten wát we kunnen doen, of omdat we er nog niet aan willen denken.
Meer weten? Download publieksonderzoek Nederland is nog niet klaar voor oude dag (pdf)
Zelf organiseren voor je eigen oude dag
Het onderzoek verwijst ook naar de cijfers waaruit blijkt dat het wel nodig is dat we zelf bezig zijn met de voorbereiding en het voeren van het gesprek over de mogelijkheden van hoe we zorg ontvangen op onze oude dag. Westerlaken: ‘Wat kan je aanpassen aan je eigen woning: is die al drempelvrij? Heb je al mensen om je heen verzameld die jou met alledaagse taken kunnen ondersteunen? Als je op tijd begint met voorbereiden, kun je ook heel veel problemen voorkomen. Zoals bijvoorbeeld eenzaamheid of het risico op vallen.’
Mensen zien wel dat de zorg van de toekomst anders is; en ook dat daarbij een rol weggelegd is voor ouderen zelf, mantelzorgers, woningcorporaties en technologische innovaties. Dat past binnen het gedachtegoed van het WOZO plan.

Campagne Praat vandaag over morgen
Om het gesprek over hoe je zelf voorbereid kunt zijn op je eigen oude dag aan te jagen, is ActiZ de campagne Praat vandaag over morgen gestart. Daarnaast loopt er een campagne waarbij de mening van de zorgmedewerker over de toekomst van de zorg centraal staat. Om écht anders te kunnen werken, is het namelijk van belang om met medewerkers te praten. Over hun zorgen en dilemma’s, over hun drijfveren en over concrete oplossingen en ideeën om het werk anders te organiseren. Dat is in de kern van de landelijke campagne Hoe Dan?.
Bron: ActiZ.nl
Meer weten
- Lees ook het artikel over de Gespreksleidraad ‘prettig oud worden’
- Bekijk het kennisdossier toekomst verpleegzorg