Poezenkamers van Sevagram kalmeren cliënten met dementie

Geplaatst op: 25 februari 2016
Laatst gewijzigd op: 29 februari 2016

Als tweede zorgcentrum in de regio heeft locatie Oranjehof van Sevagram in Heerlen een poezenkamer ingericht, waar bewoners drie huisdieren kunnen aaien.

Het is niet de eerste poezenkamer van de Limburgse zorgorganisatie. Het idee van de poezenkamer komt van een kok van Sevagram, die elke dag zijn hond meeneemt naar het verpleeghuis. Daarop werd enorm positief gereageerd door bewoners. Twee jaar geleden werd de eerste poezenkamer in verpleeghuis Molenpark in Heerlen geopend. Vanwege het succes op die locatie krijgt het initiatief nu navolging in Oranjehof.

Cliënten bloeien op

De poezenkamer kan door alle bewoners worden bezocht, waar nodig begeleid door een vrijwilliger. Marion Schmitz, woordvoerder en projectleider van het verbeterplan van Sevagram binnen Waardigheid en trots, zegt tegen Nursing.nl dat de onrust van cliënten met dementie merkbaar afneemt in de poezenkamer: ‘De cliënten bloeien op, sommigen willen er uren blijven zitten. Ze praten tegen de katten, maar ook vaker met elkaar en met familie.’

Vragen van verzorgenden

Ook verzorgenden zijn enthousiast en komen soms zelfs op vrije dagen terug om de katten te verzorgen. Marion: ‘In het begin hebben we wel wat vragen moeten beantwoorden, of het wel hygiënisch was bijvoorbeeld. En of ze extra werk eraan zouden hebben.’. Maar dat blijkt niet het geval. Vrijwilligers houden de poezenkamer schoon en begeleiden de cliënten.

Oude, lieve poezen

Twee van de poezen in de poezenkamer komen uit het asiel, ze waren moeilijk plaatsbaar omdat ze wat ouder zijn en medicatie krijgen. Voor Sevagram was dit geen probleem en de katten zijn enorm opgeknapt in de tijd dat ze in Oranjehof wonen. De derde kat is van een bewoonster van het verpleeghuis.

De poezenkamer is gerealiseerd met een subsidie van pensioenuitvoeringsinstantie AZL. De mogelijkheid van een derde poezenkamer bij Sevagram wordt momenteel onderzocht.

Bronnen: Sevagram, Nursing

Meer weten