Podcast met QuaRijn over het werven én behouden van jongeren

Geplaatst op: 2 maart 2020
Laatst gewijzigd op: 2 maart 2020

In het kader van de podcast serie ‘Zorg voor mensen in de zorg’ maakte Robin Rotman (BNR) de podcast ‘Jongeren werven én behouden’. Daarvoor was hij te gast bij QuaRijn en sprak met Mirjam Hagen (bestuurder) en Anita Gaasbeek (verzorgende) over hoe zij het werven en behouden van jonge zorgmedewerkers aanpakken.  

Het verloop van medewerkers in de ouderenzorg is hoog. Zo ook bij QuaRijn. Eén van de problemen is dat bijna 8 op de 10 jongeren onder de 36 jaar klachten hebben of hebben gehad die bij een burn-out passen. Veel van hen overwegen om hun carrière buiten de zorgsector voort te zetten. Wat kun je als organisatie doen om medewerkers te binden aan je organisatie?

Bij QuaRijn is niet alleen het binnenhalen maar ook het behoud van jonge medewerkers prioriteit.

Vitaliteitstrainingen

Anita (33) heeft zelf ook een burn-out gehad en vertelt over de vitaliteitstrainingen die ze bij QuaRijn kon volgen om uit haar burn-out te komen. En gezien de belangstelling vanuit andere teams voor dit soort trainingen, is er nu ook een preventieve vitaliteitstraining over het omgaan met werkdruk.  

‘Goed met elkaar in gesprek blijven’

Mirjam vertelt dat er voor jonge zorgmedewerkers veel te kiezen is. Ze willen snel qua ambities en hebben hoge verwachtingen. Bij QuaRijn gaan ze daarom nu actiever het gesprek met hen aan: ‘Binnen de organisatie zijn er meerdere mogelijkheden om door te groeien. Het is belangrijk om aandacht te geven aan de ambities van de medewerkers en hier met hen over in gesprek te gaan’. Beluister de hele podcast.

Zorg voor mensen in de zorg

In de podcast-serie ‘Zorg voor mensen in de zorg’ van Stichting IZZ onderzoekt Robin Rotman (BNR Nieuwsradio) hoe zorgorganisaties hun zorgmedewerkers gezond houden. Hij spreekt met beleidsmakers, bestuurders, experts en uiteraard zorgmedewerkers zelf over gezond werken in de zorg-thema’s. Iedere podcast is er een ander thema en zijn er andere gesprekskandidaten.

Bron: IZZ

Meer weten