Hygiëne: 5 redenen waarom ook de trouwring af moet

Geplaatst op: 25 april 2019
Laatst gewijzigd op: 13 januari 2023

Schone handen zijn belangrijk om bacteriën tegen te gaan. Zeker als je in een verpleeghuis werkt. En om echt schone handen te krijgen, moet ook de trouwring af.  In sommige zorginstellingen worden trouwringen toegestaan, omdat ze geen zin hebben in discussie. Sommige werknemers willen hun ring niet afdoen, omdat ze bang zijn deze te verliezen. Maar toch kan je niet hygiënisch werken met een trouwring om. We geven je vijf redenen:

1. Niet verantwoord handhygiëne toepassen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting met en verspreiding van micro-organismen. Met een ring om, kun je die handhygiëne echter niet goed toepassen. Dat geldt voor zowel het wassen als desinfecteren van je handen.

2. Trouwring broedplaats voor bacteriën creëren

Een ring is niet alleen een plek waar micro-organismen zich gemakkelijk kunnen verzamelen. Onder je ring is het warm en vochtig. Dat is een prima omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

3. Bacteriën van de ene naar de andere bewoner verslepen

Door het dragen van ringen versleep je allerlei micro-organismen van cliënt naar cliënt, waardoor er veel kans is op besmetting met bijvoorbeeld het norovirus of andere (diarree)virussen. Daarbij kun je zo’n virus ook mee naar huis nemen. Het probleem wordt nog groter als je een multiresistente bacterie verplaatst via je ring. Sommige cliënten zullen daar niets van merken, maar bij andere kan het grote problemen veroorzaken.

4. Handschoenen kunnen scheuren door trouwring

Sommige zorgprofessionals denken dat ringen wel toegestaan zijn als ze altijd handschoenen dragen. Maar handschoenen kunnen scheuren door ringen. En soms ontstaan er hele kleine gaatjes, waardoor je zonder dat je er erg in hebt micro-organismen aan het verspreiden bent.

5. Risico niet kunnen inschatten

Voor veel cliënten en hun naasten is het vooral van belang dat sieraden af zijn of onder handschoenen zitten, om verwonding te voorkomen. Cliënten vinden gladde trouwringen daarom niet zo’n probleem. Een trouwring hoor je om te houden. Vanuit hygiënisch oogpunt hebben ze hierin echt ongelijk. Om de cliënt en jezelf te beschermen is het zaak om ook die (gladde) trouwring af te doen.

Meer weten