Nieuwe aanpak valpreventie: 30 procent minder valpartijen

Geplaatst op: 17 mei 2016
Laatst gewijzigd op: 28 oktober 2019

Het aantal sterfgevallen onder 65-plussers na een val kan minder worden met de nieuwe aanpak voor valpreventie die Maastricht University ontwikkelde. Dat blijkt uit onderzoek van Tanja Dorresteijn, die op 12 mei promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Door deze aanpak neemt het aantal valpartijen met dertig procent af.

Zicht op Evenwicht

Bij de aanpak komt een verpleegkundige van de thuiszorg, fysiotherapeut of ergotherapeut driemaal op bezoek bij de oudere thuis om te werken aan de vermindering van valangst en verbetering van zijn of haar functioneren. Ook is er vier keer telefonisch contact. In de zeven contactmomenten van de valpreventie-therapie stelt de zorgprofessional met de oudere een plan op om beperkingen te overwinnen. Ze praten over de gedachten die ouderen hebben over vallen, het nut van lichaamsbeweging en hoe ze hun gedrag veiliger kunnen maken. Dit huisbezoek en een op maat gemaakt advies en oefenprogramma maken het verschil. De valpreventie heet Zicht op Evenwicht.

Overlijden na val

Jaarlijks overlijden duizenden 65-plussers na een val: in 2014 ongeveer 3000. Ouderen vallen het vaakst in hun eigen woonomgeving. De mensen die de therapie volgden, hadden dertig procent  minder valincidenten binnenshuis, ontdekte Tanja Dorresteijn.

De onderzoeker volgde 12 maanden de voortgang van enkele honderden patiënten. Dorresteijn: ‘Veel ouderen zijn bezorgd om te vallen en ook dat zorgt voor problemen. Ouderen komen de deur niet meer uit en als ze toch gaan, zijn ze soms zo onzeker dat ze uitgerekend daardoor eerder vallen. Per persoon brengen we zo goed mogelijk in kaart wat helpt om die angstgevoelens te overwinnen en wat de goede oefeningen zijn om meer balans te krijgen, bijvoorbeeld krachtoefeningen of andere vormen van lichaamsbeweging. De meeste ouderen kunnen met de juiste begeleiding vaak toch meer dan ze denken. Zo kunnen ouderen mogelijk zonder professionele hulp zelf weer zelf douchen of boodschappen doen.’

Niet duurder

De studie van Dorresteijn laat zien dat de nieuwe intensieve aanpak niet duurder uitpakt dan reguliere zorg. Bovendien past de aanpak goed in het huidige overheidsbeleid om meer ouderen langer zelfstandig te laten wonen. De erkenningscommissie van het RIVM Centrum Gezond Leven heeft de interventie erkend op het allerhoogste niveau. Ook het Trimbos Instituut heeft Zicht op Evenwicht inmiddels aangemerkt als geschikte therapie. ‘De volgende stap is dat zorgverzekeraars de vergoeding voor de cursus in de polis opnemen,’ aldus Dorresteijn.

Meer weten