Kerst in het verpleeghuis – Fijne feestdagen!

Geplaatst op: 23 december 2019
Laatst gewijzigd op: 6 januari 2020

Wij wensen je fijne feestdagen en een gelukkig 2020!

Ook in het nieuwe jaar hopen we u te inspireren met mooie voorbeelden uit de verpleeghuiszorg. Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen, praktijkvoorbeelden en bijeenkomsten van Waardigheid en trots? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, en volg je ons al op FacebookTwitterInstagram en LinkedIn?

Wij selecteerden een aantal mooie verhalen en tips voor een onvergetelijke kerst in het verpleeghuis:

Sfeermakers: sfeer tijdens de winteravonden

Bij zorgorganisatie Norschoten is er elke avond, ook in het weekend, bij elke groep met psychogeriatrische bewoners een sfeermaker aanwezig. Zij helpen de bewoners met eten en gaan daarna wat leuks met hen doen.

Zoals het maken van kerstkaarten  met de bewoners: de knutselspullen komen op tafel en de animo is groot. Mevrouw van Deelen heeft al snel een prachtige kerstkaart beplakt met stickers, die ze graag naar haar familie op wil sturen. Sfeermaker Heidi helpt haar met het schrijven van het adres.

Sfeermakers maken kerstkaarten met bewoners

Muziek bij Pennemes

Muziek brengt sfeer en verbindt. Het geeft mensen het gevoel niet alleen te zijn en het is een manier om contact te maken. Het is daarom niet gek dat veel verpleeghuizen in de kerstperiode kerstconcerten organiseren.

Zo ook bij Pennemes. Zij hebben een gezamenlijk koor van bewoners met dementie en hun mantelzorgers. Jolanda van Boxtel, dirigent van het koor: “Je ziet tijdens de koorrepetities mooie dingen gebeuren. Je kunt er geen aandoening mee genezen, maar het geeft de kwaliteit van het dagelijks leven wel glans.”

Kerstmarkt

Kerstmarkten zijn ook populair in verpleeghuizen. Met muziek, hapjes en tal van activiteiten; van nagels lakken en kerststukjes maken tot een loterij en een fotomoment met de kerstman. Teun Toebes, oprichter van sTeun en toeverlaat, nam bewoonster Nellie (83) vorig jaar zelfs mee naar de kerstmarkt in een tuincentrum én de oliebollenkraam. Bekijk de  video hieronder:

Meer weten