Ezels wandelen door zorginstelling Avoord

Geplaatst op: 24 juli 2017
Laatst gewijzigd op: 11 maart 2022

Het is geen alledaags gezicht om een ezel door een zorginstelling te zien wandelen. De bewoners van de zorginstellingen Avoord, locaties Zundert en Etten-Leur kijken er niet meer van op. Sterker nog, zij kijken er naar uit om de zachte vacht van de viervoeter te aaien. Alleen al bij het zien van de ezels breekt er bij de senioren een gelukzalige lach op het gelaat door.

Zonder enige schroom stapt de ezel in de lift om de bewoners op de eerste etage in de huiskamer te bezoeken. Een bewoonster neemt liefdevol de kop van het dier in haar handen en streelt eindeloos zijn lange oren. ‘Zij komt zo graag bij ons’, glundert de oude dame terwijl zij ondertussen de ezel met schouderklopjes overlaad.

“Ezels zoeken graag contact en hebben een positieve en activerende uitwerking op ouderen. Dit is per persoon anders. Een ezel kan de lichaamstaal lezen en reageert daarop.”

Hoe zet je zorgdieren verantwoord in?

Veel instellingen nemen zorgdieren in huis. Maar hoe zet je deze op een verantwoorde manier in en wat is belangrijk voor het welzijn van deze geliefde vrienden? Lees artikel Hoe zet je zorgdieren verantwoord in?

 

Lichaamstaal

In haar functie als dagbestedingsmakelaar brengt Schalk regelmatig met haar ezels een bezoekje aan de zorginstellingen. ‘Ezels zoeken graag contact en hebben een positieve en activerende uitwerking op ouderen’, legt zij uit. ‘Dit is per persoon anders. Een ezel kan de lichaamstaal lezen en reageert daarop’. Als voorbeeld haalt Schalk de situatie aan van een oudere dame. ‘Deze mevrouw zat in haar kamer met de armen stijf over elkaar. De ezel wilde niet naar binnen en bleef stokstijf bij de deur staan.’

Voordat de eigenaresse met haar ezels op pad ging heeft zij diverse workshops gevolgd en is daarna haar ezels gaan trainen. Sinds 2014 brengt zij met ezel Lizzy bezoekjes aan de Willaert in Zundert. ‘Voorop staat dat het voor de ezels ook een prettige ervaring moet zijn’, benadrukt Schalk. ‘Het welzijn staat bij mij voorop.’

Dieren in het verpleeghuis
Poezen, honden, vogels, konijnen, hamsters…bewoners in verpleeghuizen leven op van dieren. Het meeverhuizen van huisdieren naar het verpleeghuis kan bovendien de overgang versoepelen, blijkt uit diverse onderzoeken. Dit vergt wel zorgvuldige timing, planning en een realistische inschatting van de mogelijkheden. Sommige verpleeghuizen gaan hier voortvarend mee aan de slag en ontplooien mooie initiatieven om hun bewoners met dieren in contact te brengen.


Bron: BN de stem

Meer weten