Evean wint Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst

Geplaatst op: 21 januari 2019
Laatst gewijzigd op: 20 januari 2021

Evean is uitgeroepen tot winnaar van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. De challenge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stimuleert de implementatie van innovaties in de verpleeghuiszorg. Vanaf 1 april 2018 zijn acht organisaties door een extern bureau ondersteund bij de implementatie van technologie in het verpleeghuis.

Evean heeft zich met het gebruik van slim incontinentiemateriaal onderscheiden op het gebied van het creëren van meerwaarde voor verpleeghuisbewoners en zorgmedewerkers aan de hand van technologie.

Slim incontinentiemateriaal

Zorgmedewerkers van het team Evean Oostergouw implementeerden het slimme incontinentiemateriaal in twee psychogeriatrische afdelingen. Aan de hand van een sensor in het materiaal en een losse, persoonsgebonden clip, wordt gemeten in hoeverre het incontinentiemateriaal verzadigd is. De clip verzamelt data over het plaspatroon van bewoners. Deze informatie is terug te lezen via een app op een smartphone. Op deze manier kunnen de zorgverleners precies bijhouden wanneer het tijd is om het incontinentiemateriaal te verschonen. Evean leerde hierbij van partnerinstelling Stichting Philadelphia Zorg, die het slimme incontinentiemateriaal al langer inzet.

Effecten

De inzet van het slimme incontinentiemateriaal bracht verschillende effecten teweeg. Het belangrijkste resultaat was dat de kwaliteit van leven toenam voor de bewoners. Met het slimme incontinentiemateriaal wisten zorgmedewerkers precies wanneer het incontinentiemateriaal aan vervanging toe was. Op deze manier hoefden bewoners ’s nachts niet gestoord te worden bij het onnodig vervangen van het incontinentiemateriaal. Natte bedden en natte kleding kwamen minder vaak voor. Daarnaast gaven zorgmedewerkers aan dat zij tijd bespaarden, doordat ze gerichter zorg konden verlenen op de juiste momenten.

Ook gaven zorgverleners van Evean aan dat de implementatie van het slimme incontinentiemateriaal leidde tot een nieuwe manier van kijken in de brede zin. Routineuze handelingen maakten plaats voor persoonsgerichte zorg. Hierbij stond het gesprek met de bewoner, familieleden en andere zorgverleners centraal, waarbij steeds opnieuw de afweging werd gemaakt in hoeverre de bewoner profiteert van het gebruik van het slimme incontinentiemateriaal. Op deze manier veranderde incontinentie van taboe in een bespreekbaar onderwerp. Ook benadrukten zorgverleners van Evean dat meedoen aan de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst hen heeft geholpen om de voordelen van technologische innovaties te belichten in de verpleeghuiszorg.

Jury

De onafhankelijke jury bestond uit Eric Verkaar (directeur Zorgbelang Gelderland Utrecht), Marijke van Hees (voorzitter Raad voor Cultuur), Freya Angenent (specialist ouderengeneeskunde en medeauteur van het boek ‘Het verpleeghuis is het einde!’), Antoinette de Bont (hoogleraar in de sociologie van innovaties in de zorg aan de Erasmus Universiteit) Louise van Hoorn (verpleegkundige) en Katja van Essen (verpleegkundige). Samen kwamen zij tot de conclusie dat Evean de winnaar was.

Alle genomineerden Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst

Genomineerden
Naast Evean implementeerden zeven andere initiatieven met succes technologieën in het kader van  de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst 2018/2019:

  • Vitalis Woonzorg Groep gebruikte in samenwerking met Cicero Zorggroep de Smartphone Domotica.
  • De Zorgcirkel implementeerde met hulp van Evean een video observatie systeem.
  • Pieter van Foreest gebruikte in samenwerking met Argos Zorggroep de smart glass.
  • Saxenburggroep bracht aan de hand van Identifi het incontinentiepatroon van verpleeghuisbewoners in kaart in samenwerking met ZorgSpectrum.
  • Zorggroep Tangenborgh zette in samenwerking met Dignis een horloge met plaatsbepaling
  • Het Mennistenerf besteedde met hulp van Pennemes aandacht aan de luchtzuivering en planten in de zorg. Lees het interview.
  • Het Zorgspectrum maakte gebruik van het Smartmatras.
  • Lees meer over de andere initiatieven en bekijk de video’s