Dierendag: dieren in het verpleeghuis

Geplaatst op: 3 oktober 2022
Laatst gewijzigd op: 4 oktober 2022
Poezen, honden, vogels, konijnen, hamsters, ezels, paardjes, geiten… bewoners in verpleeghuizen leven op van dieren. Het meeverhuizen van huisdieren naar het verpleeghuis kan bovendien de overgang versoepelen, blijkt uit diverse onderzoeken. Dit vergt wel zorgvuldige timing, planning en een realistische inschatting van de mogelijkheden. Sommige verpleeghuizen gaan hier voortvarend mee aan de slag en ontplooien mooie initiatieven om hun bewoners met dieren in contact te brengen. In het kader van dierendag bundelen we een aantal verhalen over dieren in het verpleeghuis.
Hoe zet je zorgdieren verantwoord in?
Veel instellingen nemen zorgdieren in huis. Maar hoe zet je deze op een verantwoorde manier in en wat is belangrijk voor het welzijn van deze vriendjes? Lees het artikel Hoe zet je zorgdieren verantwoord in?
Minipaardjes in de lift bij Meriant
Nynke Woerts werkt als verpleegkundige bij Meriant en heeft de hbo-opleiding service, zorg en welzijn afgerond. Ze is een dierenliefhebber en de trotse bezitter van onder andere twee mini-paardjes. Nynke: ‘In het kader van mijn opleiding heb ik een praktijkonderzoek uitgevoerd door een mini-paardje mee te nemen naar de afdeling en dit was een groot succes. Waar ik begon op mijn afdeling, gingen we samen het hele verpleeghuis rond met het paardje, zelfs mee in de lift naar boven! Ook mijn directeur was zo enthousiast dat we vervolgens besloten hebben om deze bezoekjes wekelijks te organiseren.’
Volgens Nynke zijn de positieve effecten van het contact tussen bewoners en haar mini-paardjes legio. Denk aan: bestrijding eenzaamheid, biedt ontspanning, versterkt het herinneringsvermogen, door het aaien en knuffelen wordt endorfine (het gelukshormoon) aangemaakt en het biedt bewoners motivatie tot beweging.


- Inmiddels biedt Nynke deze gouden momentjes ook aan bij andere verpleeghuizen vanuit haar eigen bedrijf: ‘Mens, dier en welzijn’
Contacthonden voor mensen met dementie
Cynthia op den Brouw is gek op honden. Daarom treedt ze op als gastgezin bij de stichting Hulphond Nederland. Die honden weten hoe ze mensen ondersteunen met een fysieke handicap, epilepsie , PTSS en kinderen. Maar voor mensen met dementie hebben deze hulphonden weinig te bieden. ‘Waarom trainen we geen honden die, samen met een zorgmedewerker, helemaal gericht zijn op mensen met dementie’.

Ezels wandelen door zorginstelling Avoord
Zonder enige schroom stapt de ezel in de lift om de bewoners op de eerste etage in de huiskamer te bezoeken. Een bewoonster neemt liefdevol de kop van het dier in haar handen en streelt eindeloos zijn lange oren. ‘Zij komt zo graag bij ons’, glundert de oude dame terwijl zij ondertussen de ezel met schouderklopjes overlaad.

Poezenkamers van Sevagram kalmeren bewoners met dementie
Locatie Oranjehof van Sevagram in Heerlen beschikt over een poezenkamer waar bewoners drie huisdieren kunnen aaien. Marion Schmitz, woordvoerder van Sevagram, vertelt: ‘De onrust van cliënten met dementie neemt merkbaar af in de poezenkamer: De cliënten bloeien op, sommigen willen er uren blijven zitten. Ze praten tegen de katten, maar ook vaker met elkaar en met familie.’

Met een kip kun je knuffelen, weten ze bij Pennemes
Stichting Hervormd Centrum Pennemes biedt wonen, zorg en welzijn voor ouderen en is hard op weg een groen verpleeghuis te worden. Het doel? Groene interventies wetenschappelijk onderzoeken op hun meerwaarde voor ouderen. Rutger de Graaf, stafmedewerker innovatie: ‘Weet je dat de knuffelkip beter werkt dan een pil tegen de eenzaamheid? Door zo’n pluizig dier bij zich te hebben, gaan ouderen zich beter voelen. Maar dat pilletje wordt vergoed en de knuffelkip niet’.

Blog: ‘Een kat in de instelling, ja of nee?’
Victor de la Vieter is interviewer bij ZorgkaartNederland, die interviewteams inzet in het kader van een landelijk project, gesteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een blog vertelt Victor over de huisdieren die hij tijdens zijn bezoeken tegenkomt. ‘Daar in een hoekje lag ze. In een rieten mandje met opgetrokken achterpootjes en haar voorpootjes voor haar snuit gevouwen. Poes Iris lag heerlijk te dommelen, terwijl ik haar baasje interviewde. “Zonder Iris zou ik er in deze instelling niets aan vinden”, vertrouwde de eigenaresse mij toe. Ze keek het zwart-wit gevlekte beest vol aanbidding aan.’

Hond Minou op visite in het verpleeghuis
Sylvia werkt bij SVRZ en heeft thuis een nieuw hondje, waarover ze tegen de bewoners vertelt. Op een dag komt ze na het werk even met het beestje langs, en dat maakt bij de bewoners veel emoties los. ‘Het werd een kippenvelmomentje. Eén cliënt pakte het kopje van de hond zo teder vast dat het leek alsof ze van porselein was. Een andere cliënt streek haar wang langs Minou haar kopje en werd emotioneel, zij gaf aan dat ze haar hondje zo miste.’

Beeldverhaal: Levende kerststal zorgt ieder jaar voor gezonde reuring bij Pennemes
Ieder jaar zorgt Stichting Hervormd Centrum Pennemes in de weken rondom Kerst voor een levende kerststal. Middenin het complex van Pennemes, in de grote binnentuin, bewonen zes dieren een kerststal naast het restaurant. Het idee erachter is even simpel als doeltreffend: bewoners in aanraking laten komen met de natuur. Want dat zij er zelf niet zo snel meer op uit zullen trekken om naar de natuur toe te gaan, wil niet zeggen dat de natuur niet naar hen toe kan komen.
- Bekijk het beeldverhaal met mooie foto’s van de levende kerststal bij Pennemes
- Lees ook het verhaal van meneer Van Os, die ieder jaar als vrijwilliger voor de dieren zorgt

Huisdierproject bij tien woonzorgcentra van de KwadrantGroep
Goed nieuws voor dierenliefhebbers bij tien woonzorgcentra van de KwadrantGroep (Palet, De Friese Wouden en Pasana): hun zorgteams winnen op Dierendag een startpakket om op hun locatie een huisdierproject op te zetten. Hiermee kunnen de teams huisdieren of voer kopen, maar bijvoorbeeld ook vervoer regelen naar een kinderboerderij of een kattencafé. Het effect van verschillende contactvormen met dieren op het welzijn van mensen met dementie wordt onderzocht in de Proeftuin Dementie Friesland. Het welzijn van de dieren wordt geborgd door samen te werken met dierentrainers en verzorgers en de zorgteams goed te begeleiden.
