Corona en hitte: zijn ventilatoren wel zo verstandig?

Geplaatst op: 24 juni 2020
Laatst gewijzigd op: 11 augustus 2020

De temperaturen stijgen. Het moment waarop in veel zorgorganisaties de ventilatoren weer tevoorschijn komen. Maar is het gebruik van ventilatoren in coronatijd wel een slimme keuze? Hoe zorg je voor veilige ventilatie en voorkom je tegelijkertijd de verspreiding van het virus?

Ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes

Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals door een goed onderhouden airconditioning. Let daarbij op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.

Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen.

Hoe zit het precies met de airconditioner?

Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen en airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Bij gebruik in gemeenschappelijke ruimten kunnen de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies worden gevolgd.

Waarom is ventilatie belangrijk?

Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en ook tijdens COVID-19. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en/of deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden.

Overlap symptomen corona en oververhitting

Mensen die in de risicogroep voor corona vallen, zoals ouderen, zijn ook een kwetsbare groep tijdens hittegolven. Het probleem van deze coronatijd is dat bepaalde symptomen zoals een verhoogde lichaamstemperatuur bij beide (corona en hitte) voorkomt. Laat een cliënt met een verhoogde lichaamstemperatuur minstens een half uur rusten in een koele ruimte. Als de lichaamstemperatuur dan daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting. Als de lichaamstemperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog is, kan het koorts zijn.

Bron: Vilans.nl

Meer weten