Naar hoofdinhoud Naar footer

De tovertafel geeft mensen met dementie een vrolijk momentje

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Deze keer: de Tovertafel van Zorgboog voor bewoners met dementie.

Wat doet het en voor wie is het bestemd?

We gebruiken de tovertafel voor bewoners met (een vergevorderd stadium van) dementie. De tovertafel zorgt voor interactie tussen de bewoners en stimuleert cognitie, beweging en sociale activiteiten. Het apparaat kan een groep bewoners meenemen in verschillende spelletjes. Denk aan liedjes afspelen, geheugentraining en beweging. 

Ook hebben we attributen zoals potjes bij het bellenblaasspel, visnetjes bij het vissen en een handveger en blik bij het bladeren vegen. Met deze attributen wordt de tovertafel nog interactiever. Bij ons gebruiken bewoners met dementie de tovertafel elke dag.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

De tovertafel sluit aan bij verschillende niveaus. De spellen zijn makkelijk te begrijpen met weinig uitleg. Bijna iedereen kan meedoen. Ook mensen die verder in dementieproces zijn, geeft de tovertafel een vrolijk momentje. Het is een activiteit waaraan ze kunnen deelnemen.

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

De tovertafel is geschikt voor veel verschillende bewoners met dementie. De tafel zorgt voor interactie met en tussen bewoners. Als het onrustig is op de woning, kan de tafel rust bieden. De tafel is gebruiksvriendelijkheid en de service bij updates is goed.

Zijn er ook nadelen aan deze zorgtechnologie verbonden?

De spellen voor de tovertafel zijn duur, ongeveer € 250 per spel.

Hoe gebruik je het in je dagelijkse zorgwerkzaamheden?

De tovertafel hangt aan het plafond. Als de zorgmedewerkers de tafel aanzetten, kunnen de bewoners er vrij gebruik van maken. Medewerkers kunnen het apparaat zo instellen dat iedere 5 minuten een ander spel begint. Zodat bewoners de tafel ook zonder begeleiding kunnen gebruiken.

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: