Naar hoofdinhoud Naar footer

Minder eenzaamheid met ‘seniorentablet’ Compaan

Gepubliceerd op: 04-06-2020

Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: het seniorentablet Compaan van Zorggroep Solis.

Wat is de Compaan en voor wie is het bedoeld?

De Compaan is een ‘seniorentablet’, speciaal gemaakt voor ouderen en dus overzichtelijk en makkelijk in gebruik. We gebruiken de tablet vooral binnen de thuiszorg.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

We zetten de Compaan in om eenzaamheid te bestrijden. Cliënten kunnen bijvoorbeeld kerkdiensten volgen, met beeld en geluid. Voorheen kon dat alleen – zonder beeld – via de telefoon. We gebruiken het ook voor beeldbellen en andere communicatie. Een voordeel van beeldbellen is dat een cliënt vragen kan verhelderen door iets te laten zien. Denk aan een bijsluiter of een wond. 

En de zorgverlener heeft meer zicht op de stemming van de cliënt. We bieden ook filmpjes of diensten aan via de Compaan, zoals ochtendgym voor cliënten in een rolstoel. En we laten cliënten instructiefilmpjes van oefeningen zien. Handig – en geruststellend voor mantelzorgers – is de Sta-op-functie. Daarmee kan een cliënt aangeven dat hij is opgestaan.

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

De Compaan is veelzijdig en biedt veel verschillende mogelijkheden.

Zitten er ook nadelen aan?

Er zitten geen nadelen aan. Wel moet een cliënt van tevoren aangeven of hij de Compaan via wifi of een simkaart wil gebruiken.

Hoe gebruiken jullie het in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

Onze zorgverleners gebruiken de Compaan op veel verschillende manieren om te communiceren en informatie uit te wisselen met thuiszorgcliënten.

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: