Naar hoofdinhoud Naar footer

Bied bedlegerige cliënten afleiding met de Qwiek.up

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: de Qwiek.up van Zorggroep Solis.

Wat is de Qwiek.up en voor wie is het bedoeld?

Qwiek.up is een projector die beelden projecteert op plafond of muur. De beelden staan op een USB-stick die kant-en-klaar verkrijgbaar is. Maar familie kan ook zelf (oude) foto’s of films op een USB-stick zetten. De Qwiek.up is bedoeld voor meer passieve of bedlegerige cliënten. Een recente aanvulling op de Qwiek.up is geurbeleving.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

We gebruiken de Qwiek.up als afleiding tijdens bijvoorbeeld wondverzorging. Daarnaast gebruiken we de Qwiek.up om de meer passieve of bedlegerige cliënten rust te bieden of juist te activeren.

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

De Qwiek.up is verrijdbaar. We kunnen de technologie dus op verschillende locaties en op verschillende manieren inzetten.

Zitten er ook nadelen aan?

Je kunt de beelden alleen projecteren op een wit plafond of witte muur. Anders zijn de beelden niet goed zichtbaar.

Hoe gebruiken jullie de Qwiek.up in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

We gebruiken de Qwiek.up dagelijks als afleiding bij onrustige of passieve cliënten.

YouTube video thumbnail

Bekijk ook de Qwiek.connect, een uitbreiding van de Qwiek.up waarmee de bewoner met de familie kan beeldbellen. Lees: ZuidOostZorg beamt beeldbellen op de muur.

Belevingsmodule ‘Cultuur van Nederland’ voor Qwieck.up

In samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan heeft Qwiek deze module ontwikkeld. De module geeft zorgmedewerkers handvatten om gesprekken te voeren met mensen met geheugenproblemen. Contact maken door vragen te stellen, goed door te vragen, en écht te luisteren maakt het gebruik van
deze module tot een succes.

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: