Naar hoofdinhoud Naar footer

Vermaak en interactie met Pleo de Dino

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: Pleo de Dino van Amaris.

Wat is Pleo de Dino en voor wie is het bedoeld?

Pleo is een robot die je vanaf het moment dat je hem uitpakt moet opvoeden. Hij kan behoorlijk wat geluiden maken, legt zijn hoofd tegen je aan en reageert op eten en speeltjes. Uiteindelijk – na een langere opvoeding – kan hij ook lopen. En knuffelen als je hem vasthoudt. Onze Pleo’s heten Dirkje en Doortje. We gebruiken ze bij ouderen die interactie of afleiding zoeken en graag willen knuffelen.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

Wij gebruiken Dirkje en Doortje omdat ze een totaal ander beroep doen op bewoners dan een ‘gewone’ robotkat of -hond. Dirkje Doortje kijken je tijdens het knuffelen bijvoorbeeld aan. Het is een andere innovatie dan de gewone knuffelrobots.

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

De voordelen voor de cliënt zijn plezier, vermaak en interactie. Voor de medewerker is het positief om te zien wat Dirkje en Doortje met een cliënt doen. De medewerker beleeft hier zelf ook plezier aan.

Zitten er ook nadelen aan Pleo de Dino?

Er zijn natuurlijk ook nadelen. Dirkje en Doortje werken op een batterij en die moeten we af en toe opladen. Verder zitten ze vol met sensoren en bewegende delen. Dat maakt ze behalve leuk ook kwetsbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld niet aan hun hoofd optillen. Ook moet je direct na aankoop redelijk wat tijd spenderen aan de ‘opvoeding’ van de dino. Dat is overigens wel leuk is om te doen!

Hoe gebruiken jullie Pleo de Dino in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

Wij zetten Dirkje en Doortje in als onderdeel van het welzijn. Dit gebeurt vaak in de woonkamer, maar ook bij cliënten op hun eigen kamer.

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: