Naar hoofdinhoud Naar footer

Meer bewegen met Moofie

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: de Moofie van De Hoven.

Wat doet Moofie en voor wie is de technologie bedoeld?

Moofie is een pratende stok, die ons op een leuke en laagdrempelige manier helpt om mensen te laten bewegen. Het is een langwerpige buis met kleurtjes, lichtjes en muziek. De stok heeft verschillende functies, zoals beweegoefeningen, spelletjes en boeken voorlezen. Onze bewoners vinden de spelletjes erg leuk. Bijvoorbeeld het spelletje met dierengeluiden. 

Bewoners moeten dan vragen beantwoorden, zoals ‘welk geluid maakt een leeuw?’, door de kleur met het juiste geluid aan te raken. In eerste instantie dachten we dat Moofie het vooral goed zou doen op de afdeling somatiek. Maar ook de afdeling psychogeriatrische zorg en de Korsakov-afdeling zijn erg blij met de stok. Wel moeten bewoners nog een bepaalde cognitie hebben om Moofie te kunnen gebruiken: ze moeten in staat zijn om de opdrachten op te volgen.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

We hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Moofie en waren gelijk enthousiast. We wilden graag zien hoe bewoners erop zouden reageren. De stok is niet duur, je kunt hem gemakkelijk ergens in de hoek neerzetten en opladen en hij is erg laagdrempelig in gebruik. Mensen die hem gebruiken hebben altijd een grote glimlach op hun gezicht.

Wat zijn de voordelen van Moofie voor bewoner en medewerker?

Medewerkers kunnen de stok heel makkelijk bedienen, hij zegt wat je moet doen. Als medewerkers het soms lastig vinden om oefeningen te bedenken, kan Moofie daarbij helpen. De stok geeft ook een herinnering als hij te lang niet is gebruikt. Met als gevolg dat we hem elke dag gebruiken!

Bewoners vinden het bewegen op muziek en met elkaar leuk. Soms vinden ze spannend om met de stok te werken. Maar ze hebben er altijd plezier in. Bewoners die niet willen meedoen met de oefeningen, kijken wel graag naar de lichtjes.

Zitten er ook nadelen aan deze zorgtechnologie?

Hij valt wel eens, dat hoort erbij met onze doelgroep. En gelukkig kan hij wel tegen een stootje, maar je moet hem niet te vaak laten vallen. De stok zou eigenlijk een beschermende hoes moeten hebben. Voor sommige mensen gaan de oefeningen weleens te snel, voor andere mensen gaan ze juist weleens te langzaam. Je kunt de snelheid wel aanpassen, maar het zou mooi zijn als je dit per individu kunt instellen.

Hoe gebruiken jullie Moofie in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

Onze fysiotherapeuten gebruiken Moofie voor individuele bewegingstherapie, bijvoorbeeld als bewoners schouderproblemen hebben. De bewegingsagogen gebruiken hem voor groepsactiviteiten, om mensen in beweging te krijgen. Dan heeft één bewoner Moofie vast en gebruiken de andere bewoners een gewone stok. Ze voeren de opdrachten van Moofie dan met z’n allen uit. 

Ook andere medewerkers kunnen de stok gebruiken en dat doen ze ook. Maar de beweegoefeningen mogen alleen onder begeleiding van een bewegingsagoog of een fysiotherapeut. Niet omdat de stok lastig in te stellen is, maar om te voorkomen dat mensen zich bezeren. Op dit moment hebben we één Moofie, maar we zouden er graag meer willen aanschaffen. Zodat elke afdeling een eigen Moofie heeft.

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: