Naar hoofdinhoud Naar footer

Prettiger zorgen met de juiste muziek op het juiste moment door Joy

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: de Joy van Pleyade.

Wat doet de Joy en voor wie is deze technologie bedoeld?

Sinds februari 2020 heeft iedere bewoner van een huiskamer van Pleyade een muziekdrager met persoonlijke muziek: de Joy. Medewerkers kunnen de muziek gebruiken tijdens 5 momenten verdeeld over de dag: opstaan, bewegen, douchen, ontspanning, slapengaan. Wij gebruiken de Joy specifiek bij mensen met dementie.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

Medewerkers hebben de MuziekGelukTraining van Ignar Rip gevolgd. Hier leerden ze hoe muziek door de mist van de dementie kan breken. Ons doel is de zorg plezieriger en persoonsgerichter maken. Met de Joy kunnen de medewerkers de lessen uit de training op een gemakkelijke manier in de praktijk toepassen.

Wat zijn de voordelen van de Joy voor bewoner en medewerker?

De zorg verloopt prettiger door de juiste muziek op het juiste moment. Maar medewerkers leren bewoners ook beter kennen. Ze zien hoe een bewoner reageert op een bepaald liedje. Stralende ogen, meedeinen of verdriet – het zegt iets over de bewoner. Zulke emoties geven verzorgenden extra inzicht in de gemoedstoestand van een bewoner.

Zitten er ook nadelen aan deze zorgtechnologie?

De Joy zit nog in de pilotfase en is nog niet te koop.

Hoe gebruiken jullie de Joy in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

Wij vullen de Joy met passend muziek op basis van een door de familie ingevulde vragenlijst. De vragen gaan over de muzikale voorkeuren van de bewoner. Elke bewoner heeft een eigen Joy. De muziek die onder de knop ‘bewegen’ staat, gebruiken we bij het opstaan uit een stoel of bij het verplaatsen tussen bijvoorbeeld het bed en de stoel. 

De muziek zorgt ervoor dat bewoners zulke dagelijkse handelingen wat gemakkelijker uitvoeren en beleven. Als we iemand verzorgen, kiezen we voor de knop ‘douchen’. Die muziek draagt bij aan een fijne, soepelere samenwerking tussen bewoner en medewerker. Voor het slapengaan zetten we rustgevende muziek op, die past bij de bewoner.

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Meer weten

Deel deze pagina via: