Naar hoofdinhoud Naar footer

De Inmu biedt rust en ontspanning aan mensen met dementie

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: de Inmu van Zorggroep Solis.

Wat is de Inmu en voor wie is het bedoeld?

Inmu is een klein sensorisch kussen dat muziek maakt en vibreert als een bewoner het beweegt. Het is ontworpen als onderdeel van de dagelijkse zorg voor mensen met bijvoorbeeld dementie. Vorm, kleuren en stof stimuleren de zintuigen en moedigen de bewoner aan om het kussen aan te raken. Vervolgens stimuleren de interactieve muziek en de vibraties de bewoner om ermee te blijven spelen. Wij gebruiken de Inmu ter ontspanning en om contact te maken met bewoners.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

Het sensorisch kussen is een van de weinige zorgtechnologieën voor een persoon alleen. Begeleiding door een zorgverlener is niet nodig. Inmu biedt rust voor cliënt en medewerker.

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

Het biedt rust voor zowel cliënt als medewerker. De cliënt kan zonder begeleiding met de Inmu spelen. Er zijn geen knoppen of kabels die eerst bevestigd moeten worden, alle technologie ligt veilig verborgen. De hoes is wasbaar en het mag nat worden.

Zitten er ook nadelen aan?

Jammer is dat je de muziek niet kunt kiezen of afwisselen. Het bevat 1 voorgeprogrammeerd muziekje.

Hoe gebruiken jullie de Inmu in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

We hebben de Inmu bijvoorbeeld ingezet bij een bewoonster die veel verdriet had na het overlijden van haar echtgenoot. We zien dat muziek en trillingen veel steun en rust geven aan mensen met een beginnende vorm van dementie. Daarom gebruiken we de Inmu ook ter ontspanning tijdens een zorgmoment.

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: