Naar hoofdinhoud Naar footer

Met de braintrainer blijven bewoners hun geheugen trainen

Gepubliceerd op: 02-03-2020

Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Deze keer: de braintrainer van de Zorgboog.

Wat is de braintrainer en voor wie is deze bedoeld?

De braintrainer is een computer met verschillende geheugenspelletjes. Denk aan puzzels, memory, muziekvragen en rebussen. Wij gebruiken het apparaat vooral individueel: bewoners bij wie de dementie nog niet zo ver gevorderd is trainen elke dag op hun eigen niveau. De computer kan ook gebruikt worden door meerdere bewoners tegelijk. 

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie? 

Bewoners gebruiken de braintrainer als spelletje en om hun geheugen te blijven trainen. Onze ervaring is dat wanneer de computer klaarstaat, hij ook vaak wordt gebruikt. 

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

Het apparaat is gebruiksvriendelijk, met een duidelijke omschrijving. De geluiden zijn vrolijk. Ook kun je het apparaat persoonlijk maken met een individuele code. Dan kun je er bijvoorbeeld foto’s op zetten. Deze functie gebruiken wij nog niet. 

Zitten er ook nadelen aan de braintrainer?

Het apparaat is relatief zwaar en niet zo makkelijk te verplaatsen. Ook is hij niet draadloos en niet op iedere plek in de ruimte veilig te gebruiken. 

Hoe gebruiken jullie de braintrainer in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

We bieden de braintrainer actief aan: hij staat altijd ‘aan’ op een tafel in de gemeenschappelijke ruimte. 

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: