Naar hoofdinhoud Naar footer

Wegwijzer langdurende zorg thuis

Gepubliceerd op: 03-07-2023

Met de wegwijzer voor langdurende zorg thuis krijg je inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen de leveringsvormen binnen de Wlz: VPT, MPT en PGB. Je vindt er informatie over toegang tot de zorg, de woonsituatie, over wie de zorg levert, welzijn, toezicht en medische verantwoordelijkheid.

De verschillende mogelijkheden waarmee mensen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) zorg thuis kunnen ontvangen, zijn volop in ontwikkeling. Wat zijn de verschillen tussen leveringsvormen volledig pakket thuis (VPT), modulair pakket thuis (MPT) en persoonsgebonden budget (PGB)? En hoe vergelijk je die met de intramurale zorg in het verpleeghuis (Wlz)? En met de wijkverpleging die vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt gefinancierd? We helpen je op weg met deze Wegwijzer Langdurende zorg.

Leveringsvormen en woonsituatie bij langdurende zorg thuis

Deel 1 van de wegwijzer laat zien vanuit welke wet welk type zorg geleverd wordt. Verder zie je of wonen en zorg daarbij gescheiden zijn en wat de woonsituatie is. Download de wegwijzer onderaan de pagina voor een grotere afbeelding.

Wlz-zorg thuis: toegang, zorgverleners en welzijn

In deel 2 van de wegwijzer vergelijken we de toegang tot de zorg, wie de zorg levert en hoe welzijn ingestoken wordt. Download de wegwijzer onderaan de pagina voor een grotere afbeelding.

Toezicht, aanrijtijden en medische verantwoordelijkheid

In deel 3 van de wegwijzer is per leveringsvorm van langdurende zorg aangegeven hoe het toezicht ingericht is en hoe het zit met zaken als aanrijtijden en medische verantwoordelijkheid. Download de wegwijzer onderaan de pagina voor een grotere afbeelding.

Overzicht diensten en eigen bijdrage

Bij de wegwijzer hoort een handig overzicht over de verschillende leveringsvormen van langdurende zorg thuis. Hierin zie je in een oogopslag welke diensten inbegrepen zijn bij VPT, MPT en PGB en welke eigen bijdragen er gelden. Download dit dienstenoverzicht onderaan de pagina.

Thema Langdurende zorg thuis

Het aanbieden van verpleegzorg thuis is niet iets dat je er als zorgorganisatie even bij doet. Het is een heel andere manier van organiseren dan je als zorgorganisatie gewend bent en is niet te vergelijken met thuiszorg of verpleeghuiszorg. Bovendien is er geen blauwdruk beschikbaar die je kunt overnemen. Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis? In het thema Langdurende zorg thuis bieden we inspiratie en tools rondom het aanbieden van Wlz-zorg thuis.

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 05-03-2024

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands