Naar hoofdinhoud Naar footer

Video’s – Leren en verbeteren in de ouderenzorg

Gepubliceerd op: 09-05-2022

Video’s – Leren en verbeteren in de ouderenzorg

Je hebt als zorgmedewerker te maken met een zorgvraag die voortdurend verandert. En kennis die zich razendsnel ontwikkelt. Daarom is het noodzakelijk dat je blijft leren. In deze videoreeks voor medewerkers en bestuurders hoor je hoe je leren en verbeteren vanzelfsprekend maakt.

Tips om leren vanzelfsprekend te maken | Video 1

De eerste tip in deze video is: bepaal eerst wat ‘leren’ precies is. En ook: kijk vanuit de afdeling hoe je de kwaliteit kunt verbeteren. Als je leren vanzelfsprekend wilt laten zijn, dan moet leren iets zijn dat je heel regelmatig doet, in alle onderdelen van de organisatie. Verder moet de organisatie het leren faciliteren. Hoe je dat kunt doen, hoor en zie je in deze video.

YouTube video thumbnail

Wat hebben experts van zorgorganisaties geleerd? | Video 2

De experts in deze video vertellen over wat ze in de praktijk zijn tegengekomen. Een voorbeeld: een methodiek kan heel behulpzaam zijn, maar moet wel aansluiten bij de organisatie. Volg dan zo’n methodiek niet van a tot z, maar gebruik er elementen uit. Een andere expert vindt dat durven zeggen wat je wilt zeggen, de basis is van een leerklimaat. Daarom zou er in opleidingen meer aandacht moeten zijn voor leiderschap, zodat je je leert uitspreken. En tegelijkertijd moet een afdeling open staan voor frisse ideeën. Bekijk wat de experts nog meer hebben gezien.

YouTube video thumbnail

Tips over leren voor zorgmedewerkers | Video 3

In deze video krijg je als zorgmedewerker praktische tips. Zoals: wil je je ontwikkelen? Kijk zelf naar leermogelijkheden. Misschien kun je met een collega meelopen bij een handeling waar je moeite mee hebt. Een andere tip: maak leren iets van iedere dag. En ook: het is niet erg als je iets niet weet. Luister en kijk naar deze tips en doe er je voordeel mee.

YouTube video thumbnail

Hoe organiseer je reflectiemomenten? | Video 4

Momenten om te reflecteren laat je bij voorkeur passen in de bestaande structuur. Zet het vast in het rooster, zodat er structureel aandacht voor is. Wees creatief met de tijd die er is. En: reflecteer daar waar het gebeurt. Maak het bovendien niet te ingewikkeld. Zelf meer doen aan reflectie? Bekijk de video en pak je reflectiemomenten.

YouTube video thumbnail

Leren stimuleren, hoe doen zorgorganisaties dat? | Video 5

Een gezond leerklimaat is een combinatie van een aantal dingen. De sfeer moet uitnodigen om te leren. Stabiele teams zijn vaak de basis van een veilig leerklimaat. In een goed leerklimaat snappen medewerkers waarom ze leren. En in zo’n leerklimaat kunnen medewerkers elkaar aanspreken op dingen die goed gaan, maar kunnen ook waardering uitspreken voor dingen die goed gaan. Kijk en hoor in deze video wat experts aanbevelen aan zorgorganisaties.

YouTube video thumbnail

Meer weten

Deel deze pagina via:

Soort

Video