Naar hoofdinhoud Naar footer

Samen oud: inspiratie voor nieuwe woonvormen

Gepubliceerd op: 06-02-2020

Er is actie nodig om de problemen op de woningmarkt voor ouderen in de toekomst aan te pakken. Over twintig jaar zijn er naar schatting 2,5 miljoen 75+’ers; dat is bijna twee keer zoveel als nu. Daarnaast stijgt de gemiddelde leeftijd van ouderen en blijven zij steeds langer (al dan niet alleenstaand) zelfstandig wonen. Tussen thuis en het verpleeghuis zijn daarom meer alternatieve woonvormen nodig. Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, heeft ter inspiratie tien voorbeelden beschreven in de publicatie Samen Oud.

Sommige projecten in de publicatie Samen Oud zijn al gerealiseerd, anderen zijn nog in een beginstadium. In de publicatie staan vooral woonvormen voor mensen met dementie, maar er zijn ook enkele voorbeelden opgenomen van woonprojecten voor mensen die nog geen zorg nodig hebben.

Samenwerking lokale partners

De meeste woonvormen in de publicatie zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen corporaties, gemeenten en zorgorganisaties, zoals Vilente (De Klinkenberg), Archipel (Het Zorgcluster), ZorgSpectrum (Verzorgd Wonen) of ZZG Zorggroep (Campanila). Maar er staan ook voorbeelden in van particuliere initiatieven zoals het Ouderenlandgoed Grootenhout of het Van Ommerenpark.

Naast inspiratie heeft de publicatie als doel om professionals, vrijwilligers en burgers die hun nek uitsteken voor innovatieve woonvormen een hart onder de riem te steken.

Taskforce Wonen en Zorg

De vraag naar verschillende woonvormen groeit en dat betekent dat het aantal en de variatie toe zullen en moeten nemen. Dat is ook een belangrijke opgave voor de Taskforce Wonen en Zorg, dat als uiteindelijk doel heeft dat er in alle gemeenten passende woonzorgvormen gerealiseerd worden. Daartoe moeten gemeenten allereerst een analyse maken van de woonzorgopgaven. En moeten de gemeenten samen met lokale partners als woningcorporaties en zorgorganisaties afspraken maken op het thema wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid.

Ondersteuning vanuit Taskforce

Op verschillende manieren is er vanuit de Taskforce ondersteuning beschikbaar. Zo is er een werkplan opgesteld met praktische tips voor partners om lokaal aan de slag te gaan. Daarnaast kunnen betrokken organisaties knelpunten melden. Ook zijn er diverse handige documenten op de website van Taskforce Wonen en Zorg te vinden.

Meer weten

Ga naar

Aedes

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 25-05-2023

Deel deze pagina via:

Soort

Onderzoek

Taal

Nederlands