Publicatie duurzame ouderenzorg: voorbeelden voor vergroening

ActiZ werkt aan een duurzame ouderenzorg. Ook zorgorganisaties moeten hun bijdrage leveren om onze samenleving duurzaam te maken en de zorg te vergroenen. Gelukkig zijn er al veel voorbeelden van zorgorganisaties die hard werken aan het behalen van de Klimaatdoelen. Deze publicatie ‘Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst’ laat verschillende van deze duurzame initiatieven in de ouderenzorg zien, waar andere zorgorganisaties inspiratie uit kunnen halen.

Samenwerken aan een duurzame ouderenzorg

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de totale voetafdruk (CO2-uitstoot) van Nederland en heeft daarmee aanzienlijk impact op het klimaat. Daarom is het belangrijk om te kijken wat jouw zorgorganisatie kan bijdragen. Er zijn vele voorbeelden van zorgorganisaties waar hard wordt gewerkt aan het behalen van de klimaatdoelen. In deze publicatie worden verschillende duurzame initiatieven in de ouderenzorg laten zien.

Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst

De publicatie ‘Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst’ laat zien dat er al veel gebeurt. Met deze 21 voorbeelden van zorgorganisaties uit het hele land, wil ActiZ je inspireren en enthousiasmeren om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid in je organisatie. De voorbeelden zijn onderverdeeld in de categorieën: vastgoed, voeding, gezonde leef- en werkomgeving en circulariteit.

Meer plantaardige voeding

Dit is een voorbeeld in de publicatie over voedsel bij St. Pieters en Bloklandsgasthuis. Niet alleen jongeren, maar ook ouderen zijn bereid om vaker vegetarisch te eten. Imke Houben, projectleider duurzaamheid bij het Gasthuis, vertelt hoe ze bij hen op de locatie aan de slag gaan met een pilot om CO2-uitstoot te verminderen door meer plantaardig voedsel te stimuleren.

Slim incontinentiemateriaal

Een ander voorbeeld in de categorie circulariteit: Careyn onderzoekt op verschillende locaties het gebruik van slim
incontinentiemateriaal. Continentiezorg is voor bewoners een belangrijk onderdeel van de dagelijks zorg. Met behulp van slimme materialen krijgen ze beter zicht op plaspatronen en wordt er daardoor geprobeerd om bewoners langer continent te houden.

Bron: ActiZ

Meer weten

Geplaatst op: 23 augustus 2022
Laatst gewijzigd op: 26 augustus 2022