Naar hoofdinhoud Naar footer

Publicatie: Communiceren met familie

Gepubliceerd op: 16-01-2018

Familie en naasten zijn voor bewoners een grote steun. Zij spelen een steeds grotere rol in de zorg en ondersteuning. Hierom wordt de samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers steeds belangrijker, zowel thuis als in het verpleeghuis. Goede communicatie tussen zorgprofessionals en familie is het sleutelwoord voor een goed samenspel en om de zorg zo goed mogelijk in te richten. De publicatie Communiceren met familie is een inspiratiedocument met voorbeelden en tools, die zorgprofessionals helpen beter te communiceren met familie.

4 fasen

De publicatie Communiceren met familie is geschreven voor stafmedewerkers – zoals projectleiders, teamleiders, kwaliteitsmedewerkers en beleidsmedewerkers – van zorgorganisaties. Zij kunnen inspiratie opdoen over en aan de slag met het thema communiceren met familie in alle fasen van de verpleeghuiszorg waarin de bewoner zich begeeft. In de publicatie onderscheiden we vier fasen die goede voorbeelden en tools bevatten die zijn opgehaald door middel van interviews bij zorgorganisaties die mee hebben gedaan aan het project ‘Ruimte voor verpleeghuizen’. De vier fasen zijn:

  • Fase 1 Thuis wonen
  • Fase 2 Verhuizen
  • Fase 3 Wonen in het verpleeghuis
  • Fase 4 Laatste levensfase

Communicatie is de smeerolie

Communicatie is de smeerolie in het samenspel tussen zorgprofessionals, mantelzorgers, vrijwilligers en cliënten. Door een open en heldere communicatie weten mantelzorgers waar ze aan toe zijn, wat ze van de organisatie kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt. Zo ontstaat een samenwerkingsrelatie die het werkplezier van professionals vergroot en bij mantelzorgers tot meer tevredenheid kan leiden. Doel is dat de bewoner hierdoor de zorg en ondersteuning krijgt die hij nodig heeft.

Meer weten

  • De publicatie Communiceren met familie (zie downloads) is één van de overkoepelende opbrengsten die de themagroep ‘Driehoek cliënt, professional en mantelzorger’ vanuit Waardigheid en trots, Ruimte voor verpleeghuizen heeft ontwikkeld.

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 09-12-2019

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands