Tips bij probleemgedrag door coronamaatregelen

Het dragen van beschermende kleding en het afstand houden kan bij bewoners angstgevoelens oproepen en leiden tot, of verergeren van probleemgedrag. Consulent Simone de Kok (Centrum voor Consultatie en Expertise) geeft een aantal tips speciaal voor verzorgenden in deze moeilijke tijden van de coronacrisis. 

Tips bij probleemgedrag door beschermende kleding

Tip #1. Zeg bij binnenkomst in beschermende kleding altijd de naam van de bewoners die in de ruimte zijn, je eigen naam en wat je komt doen.

Tip #2. Benoem dat je er anders uit ziet en benoem ook de verschillende beschermingsmiddelen, geef de bewoners tijd om hierop te reageren en eraan te wennen.

Tip #3. Laat je door een collega filmen als je de beschermende kleding aantrekt. Toon dit filmpje aan een bewoner voor een bijdrage aan het begrip.

Bekijk de video met uitleg bij de tips

Tips bij probleemgedrag door afstand houden

Ook de zeer ingrijpende maatregel van het ‘social distancing’, oftewel afstand houden tot de bewoners door zorgmedewerkers en nu helemaal door familie en naasten kan probleemgedrag doen ontstaan of verergeren.

Tip #1. Vraag familieleden om een ‘ouderwets’ fotoboek af te geven. Het zichzelf zien met familieleden in een vertrouwde setting, geeft de bewoner rust en veiligheid.

Tip #2. Nu het fysiek troosten van bewoners geen optie is, wees je extra bewust van je stem en je houding waarmee je ook troost en genegenheid kunt uitten.

Tip #3. Biedt voldoende afleiding ondanks het wegblijven van mantelzorgers. Denk daarbij vooral aan vertrouwde activiteiten zoals bijvoorbeeld was vouwen, zaadjes zaaien of bonnen knippen.

Bekijk de video met uitleg bij de tips

Let op! Voor alle in dit artikel genoemde tips geldt: observeer scherp of het naleven van de tips helpend is. Stop als je ziet dat het probleemgedrag juist verergerd wordt. Maatwerk is nu meer dan ooit noodzakelijk.

Bron: cce.nl

Meer weten

Geplaatst op: 7 april 2020
Laatst gewijzigd op: 17 augustus 2020