Naar hoofdinhoud Naar footer

Praatplaat kwaliteitsdashboard

Gepubliceerd op: 17-08-2020

De praatplaat kwaliteitsdashboard helpt inzichtelijk maken welke data je nodig hebt voor het vullen van het kwaliteitsdashboard binnen jouw verpleeghuis. Je krijgt inzicht in welke data er binnen de organisatie beschikbaar zijn en welke je in het kwaliteitsdashboard wilt plaatsen. Met jullie eigen dashboard verbeter je de kwaliteit binnen jouw verpleeghuis.

De praatplaat kwaliteitsdashboard bestaat uit vragen die beleidsmedewerkers samen met andere afdelingen invullen. Visie, doel, doelgroep en indicatoren komen aan bod. Met de uitkomsten ga je gerichter aan de slag om het dashboard wat bij de wensen van de organisatie past te ontwikkelen en gebruiken.

Wat is een kwaliteitsdashboard?

Zorgorganisaties verzamelen en registreren een grote hoeveelheid informatie. Veel zorgorganisaties zijn zoekende hoe zij deze informatie optimaal kunnen gebruiken. Gewoonlijk stelt de afdeling Bedrijfsvoering en Kwaliteit periodiek rapportages op. Een dashboard kan dit proces automatiseren. Bovendien is de informatie meestal realtime beschikbaar. Een dashboard geeft gegevens samengevat weer. De gebruiker ziet in één oogopslag hoe de organisatie of het organisatieonderdeel ervoor staat en waar verbeterpunten liggen. Vaak is dit gevisualiseerd in metertjes, diagrammen of trends. Zoals het dashboard van een auto je tijdens de rit informeert over de status van de verschillende onderdelen van je auto, bijvoorbeeld een te laag oliepeil, zo laat het dashboard medewerkers zien waar actie moet worden ondernomen.

Tips voor het gebruik van een dashboard

Hoe het kwaliteitsdashboard er precies uitziet en wordt gebruikt, is voor elke organisatie anders. Maar de uitgangspunten komen wél overeen. Tips:

  • Bedenk wat je met het dashboard wilt bereiken en verlies dat niet uit het oog.
  • Less is more: beperk je tot een aantal indicatoren om het dashboard overzichtelijk te houden.
  • Een nieuw instrument vraagt om nieuw gedrag.
  • De cijfers zijn de halve waarheid.
  • Het oog wil ook wat.
  • Vier de successen.

Publicatie met zes praktijkvoorbeelden

Is jouw verpleeghuisorganisatie zich aan het oriënteren op het ontwikkelen en gebruiken van een dashboard? Lees dan deze publicatie met zes praktijkvoorbeelden (zie downloads) van verpleeghuizen die allen gebruik maken van een verschillend type dashboards. Je leest meer over doelen, soorten gegevens, totstandkoming, implementatie en tips.

Meer weten

  • Wil jij meer weten over dashboards of hulp bij oriëntatie of implementatie? Stuur dan een e-mail naar info@waardigheidentrots.nl  Gebruik jij binnen jouw organisatie een dashboard en wil je jouw ervaringen delen? Laat dat ons weten! Dan kunnen wij dit voorbeeld delen met andere verpleeghuizen. Stuur een e-mail naar info@waardigheidentrots.nl en wij nemen contact met jou op.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Infographic