Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking: in gesprek over technologie

Gepubliceerd op: 23-02-2021

Veel verpleeghuizen zetten in op technologie voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Ze maken een digitale transformatie door. De ene zorgaanbieder staat nog aan het begin, de ander gebruikt technologie al en denkt aan opschaling. Met deze handreiking helpen we je bij het voeren van het goede gesprek over de inzet van technologie. Door het gesprek krijg je een goed beeld van waar je organisatie staat.

Digitaal transformeren

Door de enorme snelheid waarmee nieuwe technologie beschikbaar komt en alles wat innovatieve technologie mogelijk maakt, zitten we midden in een digitale transformatie. Ook verpleeghuizen zitten in een proces van digitaal transformeren. Door nieuwe mogelijkheden die technologie biedt en een veranderende samenleving, is de zorg aan het veranderen

Succesvol digitaal transformeren heeft te maken met:

  • de manier waarop mensen werken
  • het organiseren en uitvoeren van (bedrijfs)processen en activiteiten
  • de manier waarop er intern en extern wordt samengewerkt
  • de manier waarop technologie gekozen en gebruikt wordt.

Succesvol gebruik van nieuwe technologie is een uitdaging waar veel bij komt kijken. Het verandertraject dat de gewenste beweging in gang zet is maatwerk. Er is geen blauwdruk dat voor ieder verpleeghuis van toepassing is. Het is de kunst om klein te beginnen en groot te denken. En klein beginnen start met het voeren van het goede gesprek.

Voer het goede gesprek

In deze handreiking helpen wij je op gang bij het voeren van het goede gesprek over de inzet van nieuwe technologie en het ontwerpen van het verandertraject. De onderwerpen die zijn opgenomen in deze handreiking zijn: de basis technologie, huidige inzet van technologie, visie op technologie, organisatie van technologie, datagedreven zorg en kijk op de toekomst.

Inzicht krijgen

Met het bespreken van deze onderwerpen binnen jouw organisatie krijg je een beeld over waar jullie staan. Daarnaast krijg je inzicht in wat jullie vinden en waar jullie naar toe willen in relatie tot het gebruik van nieuwe technologie. Dit beeld is een eerste stap in het vormgeven van een gewenste verandering. En die gewenste verandering is maatwerk en voor iedere zorgaanbieder anders.

Startvragen

We geven per onderwerp een aantal startvragen. Met deze vragen kan je het gesprek beginnen. Met wie je het gesprek voert hangt af van jouw doel. Dit kunnen zorgmedewerkers zijn die met technologie moeten werken. Of juist bestuurders die een beslissing moeten maken over de aanschaf van technologie. Ook kan je met meerdere mensen het gesprek aan gaan om een vollediger beeld te krijgen.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking