Financiering digitale zorg: op basis van prestaties of all-in tarief
Gepubliceerd op: 13-08-2024
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2024
Als het gaat om structurele financiering van digitale zorg, heb je te maken met een netwerk aan wet- en regelgeving. Maar als je de structuur eenmaal kent, weet je hoe je de inzet van digitale zorg kan declareren of waar je als organisatie keuzes in moet maken.
Het begint met te beseffen dat er twee type financieringen zijn:
- Financiering op basis van prestaties
- Financiering bij een all-in tarief
Financiering op basis van prestaties
Hier gaat het om feiten. Voldoet een zorgtechnologie aan de regels van een wet, dan weet je bij welk ‘loket’ je moet zijn:
- Heeft de cliënt een Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) indicatie? Dan bepaalt de gemeente welke zorgtechnologie vergoed wordt en welke niet.
- Heeft de cliënt een indicatie wijkverpleging uit de Zorgverzekeringswet (Zvw)? Je kunt dan bij de zorgverzekeraar terecht voor een overzicht welke technologieën je voor welk bedrag kunt declareren.
- Heeft de cliënt een Wet langdurende zorg (Wlz), modulair pakket thuis (MPT) of persoonsgebonden budget (PGB) indicatie? Dan heeft het zorgkantoor een overzicht welke technologieën je voor welk bedrag kunt declareren.
Elke wet heeft een eigen doel. Daar moet de zorg en dus de zorgtechnologie aan voldoen. In de Factsheet Financiering zorgtechnologie krijg je een helder overzicht van onder andere het doel, voorbeelden van wat onder de wet valt, wie zorgt voor bekostiging en de aanvraagprocedure.
Op de Kennisbank Digitale Zorg kun je per zorgtechnologie ook zien wat de financieringsmogelijkheden zijn.
Financiering bij een all-in tarief
Onder de Wlz vallen, naast MPT en het PGB, nog twee verzilveringsvormen:
- Volledig pakket thuis (VPT)
- Instelling (intramuraal)
Hier krijg je als zorgorganisatie een all-in tarief, waarbij jij verantwoordelijk bent voor alle zorg en ondersteuning die de cliënt nodig heeft. Daar valt dus ook de inzet van digitale zorg onder.
Je moet hier zelf keuzes maken over hoeveel je waaraan besteedt. Dat levert vaak vragen op als: wat hebben we, bij onze organisatie of per cliënt, minimaal aan budget nodig voor digitale zorg? En wat is reëel als je meer technologieën wilt inzetten?
Webinar Inzicht in financiering digitale zorg
Wil je meer weten over de regelgeving als het gaat om financiering van digitale zorg intra- en extramuraal? Wat recente ontwikkelingen zijn? En hoe het in de praktijk verloopt?
Tijdens het webinar Inzicht in financiering digitale zorg op 24 september (13.30 - 16.00 uur) zetten we niet alleen regelgeving op een rij, maar geven we ook praktijkcases.
Let op: tijdens dit webinar gaan we niet in op de mogelijkheden van subsidieregelingen.