Coronacrisis: Zorgen voor jezelf én voor elkaar

‘Stress is een normale reactie op een abnormale situatie. Stress is niet alleen maar negatief, maar kan ook nuttig zijn. Het helpt je bijvoorbeeld te reageren op acute situaties. Met adequate zelfzorg kun je stress managen en jezelf duurzaam inzetbaar houden.’ Dat is één van de belangrijkste boodschappen van Majoor Martine Hueting van het Expertisecentrum Militaire Geestelijke Gezondheidszorg tijdens de online bijeenkomst SPOT ON Zorgen voor jezelf en voor elkaar. Tijdens deze bijeenkomst stonden stress, de impact van corona en hoe je goed voor jezelf en elkaar kunt zorgen centraal. Zuster Inge liet zien hoe je stress kunt verlichten met EFT en Marloes Keulemans, adviseur leren en ontwikkelen, ging met geestelijk verzorger Marielle Vlasblom in gesprek.

Majoor Martine Hueting van het Expertisecentrum Militaire Geestelijke Gezondheidszorg geeft in haar presentatie tips en adviezen gebaseerd op de ervaringen van het ministerie van Defensie. Defensie heeft immers veel ervaring met het uitzenden van medische teams die onder bijzondere omstandigheden werken én met de opvang en nazorg van personeel. Belangrijke pijlers van de adviezen zijn:

  • Het buddy-systeem
  • Ritme en structuur
  • Ontspanning, rust en afleiding.

Dit draagt allemaal bij aan je mentale gezondheid en veerkracht, en veerkracht heb je nodig om er goed (of zelfs beter) uit te komen. Dat is belangrijk om duurzaam inzetbaar te blijven.

Stoom afblazen

Bij Defensie noemen ze adequate zelfzorg ook wel de 3B’s van bed, bad, brood: slapen, wassen, eten. Dit is bij Defensie belangrijk als je terugkomt van een ingrijpende missie of incident. Naast adequate zelfzorg is het buddy-systeem een essentieel onderdeel in de aanpak van Defensie. Een buddy houdt je scherp op signalen van stress die je anders niet zou waarnemen, steunt je en herinnert je er aan om goed voor jezelf te zorgen. Als de druk omhoog gaat, zoals bij corona, is het makkelijker om stress te herkennen bij een ander dan bij jezelf. Ook daarin speelt de buddy dan een rol. De buddy biedt een luisterend oor en let op jou. Met de buddy kun je ook stoom afblazen. Majoor Hueting: ‘Het helpt wel degelijk om met je buddy te praten over de situatie. Je krijgt daardoor net een ander perspectief, het biedt een andere manier van kijken.’

Ook ritme en structuur zijn belangrijk. Op tijd naar bed gaan, gezond eten, naar je werk gaan maar ook je persoonlijke hygiëne. Goed voor jezelf zorgen geeft je houvast. Let er ook op dat je op tijd ontspant, rust neemt en afleiding zoekt. Zorg ervoor dat je de momenten van ontspanning bewust inbouwt voor jezelf, dit geeft afleiding en zo hou je het langer vol.

  • Bekijk de presentatie van majoor Martine Hueting:

Anders werken zorgde voor creativiteit

Tijdens de bijeenkomst gaat adviseur leren en ontwikkelen Marloes Keulemans in gesprek met Marielle Vlasblom, geestelijk verzorger bij TriviumMeulenbeltZorg: ‘Het was een rollercoaster waar we vorig jaar in belandden. Toen de huizen dicht gingen en we er als geestelijk verzorgers niet meer heen konden, was het echt zoeken naar een andere manier van werken. Daardoor kwam er wel veel creativiteit los. Zo ging ik bijvoorbeeld bloggen en vloggen en heb ik zelfs vieringen en kerkdiensten op YouTube gezet.’

‘Toen de locaties later weer open mochten, was het fijn om weer aandacht aan collega’s te kunnen geven, om te kunnen vragen ‘hoe gaat het nu met jou?’ Zij hebben ook een hele heftige tijd gehad. Wij zeiden: “Laat ons die families maar bellen, als geestelijk verzorgers. Dan kunnen zij hun frustraties, zorgen en verdriet bij ons kwijt.” Zo hebben we de teams ontlast. Het was daarnaast fijn om op die manier een luisterend oor te bieden.

‘Samen zijn we sterk’

Corona heeft als het ware gewerkt als ‘teambuilding’, de reguliere teambuilding was niet meer nodig. We hadden allemaal het gevoel van samen zijn we sterk, samen de schouders er onder. Dit is heel verbindend geweest. Daarbij heeft het praten met elkaar, luisteren naar elkaar, het elkaar in de waarde laten en elkaar de ruimte geven echt tot meer saamhorigheid geleid. Ik hoop dat we dat ook na corona kunnen blijven vasthouden.’

Praatplaten

Van de bijeenkomst zijn twee praatplaten gemaakt:

Lessen van Defensie

Het ministerie van Defensie heeft veel ervaring met opvang en nazorg van personeel die op missie gaan. In de beginfase van de corona-uitbraak heeft het Expertisecentrum voor de militaire geestelijke gezondheidszorg (MGGZ) een webinar gegeven waarin zij de vertaalslag maakt naar de mentale gezondheid voor zorgprofessionals. Defensie deelt hiermee waardevolle lessen over het voorbereiden (vooraf), het ondersteunen (tijdens) en het opvangen (na afloop) van medewerkers in het kader van impactvolle situaties, zoals corona. Majoor Martine Hueting verwees in haar presentatie naar de diverse materialen die op de website van het expertisecentrum beschikbaar en te downloaden zijn:

Meer weten

Geplaatst op: 30 maart 2021
Laatst gewijzigd op: 6 januari 2023