Verbindingen tussen jong en oud leveren iedereen winst op

Eenzaamheid voorkomen door jong en oud aan elkaar te koppelen. Dat gebeurt op allerlei plekken in het land. Benieuwd hoe dat eruitziet en of dat iets voor jouw organisatie is? We zetten voorbeelden van samenwerking tussen jong en oud op een rijtje.

BuddyBold brengt senior en junior samen

Jongeren die hun bed niet uitkomen voor een maatschappelijke bijdrage aan de samenleving? Veel te kort door de bocht, vinden ze bij BuddyBold. Dit initiatief koppelt jongeren als buddy aan ouderen die wel wat aanspraak kunnen gebruiken. BuddyBold werkt met een strippenkaartsysteem of een abonnement. Dat maakt het iets minder vrijblijvend dan andere initiatieven en dat lijkt te werken. Lees over het enthousiasme van Emma (18) en Herman (66) voor BuddyBold.

Senioren en studenten – hulp en gezelligheid

Stichting senior&student maakt een match tussen een oudere en een veelzijdige, energieke en betrouwbare hulp: een student. De senior krijgt persoonlijke hulp en gezelschap. De student draagt bij aan maatschappelijke innovatie en kan het verschil maken in het leven van een ander. Kortom: jong + oud = goud! Lees over deze win-win situatie van senior&student op de website van Zorg voor Beter.

Behoefte aan intellectuele uitdaging in het verpleeghuis

Geen bingo of bloemschikken, wel waterkracht en drijvende huizen: in woonzorgcentrum De Ingelanden van AxionContinu volgen bewoners een collegereeks over ‘Nederland en het water’. Georganiseerd door de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG), die zich hardmaakt voor cognitief uitdagende activiteiten voor ouderen. Lees hoe student-docenten tegemoet komen aan de grote behoefte van ouderen aan intellectuele uitdaging.

Connect Generations bestrijdt eenzaamheid ouderen met woningnood studenten

Studenten zoeken altijd woonruimte en zorgprofessionals kampen vaak met een hoge werkdruk. Deze twee ‘problemen’ zouden elkaar moeten kunnen oplossen. Connect Generations zoekt woonruimte voor studenten in verpleeghuizen en deze studenten verlagen op hun beurt de werkdruk van de zorgprofessionals. Een mooi geval van: 1 en 1 is 3. Lees hoe Connect Generations in zijn werk gaat.

Meer voorbeelden van samenwonen door jong en oud

Er zijn allerlei voorbeelden van organisaties waar jongeren en ouderen bij elkaar wonen. Lees over deze initiatieven:

Geplaatst op: 20 december 2021
Laatst gewijzigd op: 20 december 2021