Zinvolle dagbesteding in het verpleeghuis tijdens coronacrisis

Veel van de reguliere dagbesteding kan niet doorgaan vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Maar gelukkig zijn er alternatieve manieren om te zorgen dat ook tijdens de coronacrisis de dagen in het verpleeghuis kunnen worden opgevrolijkt met zang, theater, muziek, virtuele uitjes of een mooi (luister-)boek.

Zing-Cirkel-Online

Ga samen zingen met Maartje de Lint. Vanuit haar overtuiging dat zingen de kwaliteit van leven voor mensen met dementie enorm kan verbeteren, is zangeres Maartje de Lint samen met een pianist het initiatief ‘Zing-Cirkel-Online’ gestart in een speciale meezing-modus. Zo kan iedereen meedoen, en dat is vooral in deze tijd van de corona-epidemie erg belangrijk. Ga er dus lekker voor zitten en zing mee!

MuziekGeluk voor mensen met dementie

Een muzikale oppepper is goed voor iedereen, zeker voor ouderen die geen bezoek meer krijgen. Muziek die iemand kent van vroeger en ook iemands lievelingsmuziek geven mensen met dementie een gevoel van veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid. Vraag familie of naasten van bewoners daarom om een ‘MuziekGeluk playlist‘ samen te stellen. Deze muzieklijst wordt samengesteld aan de hand van 3 stappen en bevat muziek die:

  1. De bewoner gehoord heeft tussen zijn 15e en 25e jaar. Lees meer over stap 1.
  2. Behoort tot de persoonlijke favoriete muziek van de bewoner. Lees meer over stap 2.
  3. Kan op het juiste moment worden ingezet als zorgondersteuning. Lees meer over stap 3.

Luisterbieb

Luisteren naar een mooi boek en opgaan in het verhaal. Dat is een heerlijk gevoel. Vraag de bewoners naar hun favoriete auteur of boek. De luisterbieb heeft meer dan 4.000 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Er is nu een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek.

Virtueel museumbezoek

Haal het museum naar binnen bij jouw verpleeghuis! Alle musea hebben vanwege de coronacrisis hun deuren moeten sluiten, maar verschillende musea bieden nu virtuele rondleidingen aan. Een compleet overzicht van digitale rondleidingen vind je op Thuismuseum.nl. Hier alvast 3 tips:

Haal buiten naar binnen

Niet alleen de musea openen hun deuren via internet, ook de Bloemententoonstelling Keukenhof kan dit jaar niet in werkelijkheid haar deuren openen door de coronamaatregelen. Maar onder het motto: ‘Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen wij Keukenhof naar jou!’ kan het park vanaf nu wel virtueel bezocht worden.

https://youtu.be/SNgj9agkbB0

Klassieke concerten

Muziekoptredens in het verpleeghuis zijn helaas voorlopig even niet mogelijk. Maar door verschillende muzikanten worden er, doordat hun concerten zijn gecanceld door de corona-uitbraak, gratis live stream concerten gehouden. Zo kunnen ook verpleegbewoners meegenieten, bijvoorbeeld met zijn allen in woonkamer.

Contactloos buitenconcert

Club Goud organiseert contactloze buitenconcerten voor ouderen. Artiesten treden speciaal voor ouderen die binnen moeten blijven op in de tuin van het woonzorgcentrum. Zo kunnen ouderen vanachter het raam of hun balkon toch genieten van mooie muziek. Wil je ook op jouw locatie de bewoners verblijden met een mooi concert? Meld je dan aan via het aanmeldformulier of lees hoe je in vijf stappen zelf een contactloos concert organiseert

Theater zonder publiek

Een uitje naar het theater is misschien (ook vóór de coronacrisis) niet altijd meer weggelegd voor verpleeghuisbewoners, maar juist nu zijn er kansen om toch nog eens een theatervoorstelling te zien. Veel theatervoorstellingen gaan namelijk door zonder publiek en worden online uitgezonden. Op de website theaterkrant.nl staat een actueel overzicht met voorstellingen die te bekijken zijn.

Tips van Omroep Max

Voor wie aan huis gebonden is (o.a. verpleeghuisbewoners) heeft Omroep Max activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging. 

Meer weten

Geplaatst op: 14 april 2020
Laatst gewijzigd op: 3 mei 2020