Zinvolle dagbesteding in het verpleeghuis tijdens coronacrisis

Soelaas: voor-het-raam theatervoorstelling

Veel van de reguliere dagbesteding kan nog niet doorgaan vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Niet in elk verpleeghuis is het mogelijk om dagbesteding van buitenaf te laten komen. Maar gelukkig zijn er alternatieve manieren om te zorgen dat bewoners in het verpleeghuis coronaproof kunnen worden opgevrolijkt met zang, theater, muziek, virtuele uitjes of een mooi (luister-)boek.

Hoe zit het nou precies met het ontvangen van bezoek? Lees: Nieuwe handreiking bezoek en sociaal contact verpleeghuizen bij corona

Joywalkers: een uniek stelten optreden

De dames van Joywalkers verzorgen een coronaproof voorstelling op stelten. Met een prachtige dans en bijzondere interactie voor de bewoners van jouw verpleeghuis. Inmiddels hebben ze al een hoop optredens gedaan bij verschillende zorginstellingen. Ze kunnen de ouderen hiermee echt even een hart onder de riem steken.

Voor-het-raam theatervoorstelling van Openblik Theater

Openblik Theater uit Nijmegen heeft een voor-het-raam theatervoorstelling voor ouderen gemaakt genaamd ‘Soelaas’. Met deze voorstelling van 25 minuten wil Openblik Theater ouderen troost bieden, het gemis aan contact verzachten en mensen op een liefdevolle wijze moed inspreken. Bewoners zitten veilig binnen en kunnen alles goed zien achter het raam, echt coronaproof dus! Soelaas kan bij jouw verpleeghuis langskomen met een pop-up decor die terplekke voor het raam wordt opgebouwd.

Een klein maar fijn themafeest

Maak het gezellig in de woonkamer met een themafeestje naar keuze, het kan heel simpel zijn:

Bij Careaz JW Andriessen vierden ze het Oktoberfeest met de bewoners. De ochtend is voor iedereen gezellig begonnen met koffie/thee en Schwarzwalder Kirsch. Onder het genot van een borrel werd het spel ‘hoedje op hoedje af’ gespeeld, met originele Tiroler hoedjes. Als afsluiting was er patat met braadworst en als toetje Herrenspeise gemaakt.

Zing-Cirkel-Online

Ga samen zingen met Maartje de Lint. Vanuit haar overtuiging dat zingen de kwaliteit van leven voor mensen met dementie enorm kan verbeteren, is zangeres Maartje de Lint samen met een pianist het initiatief ‘Zing-Cirkel-Online’ gestart in een speciale meezing-modus. Zo kan iedereen meedoen, en dat is vooral in deze tijd van de corona-epidemie erg belangrijk. Ga er dus lekker voor zitten en zing mee!

MuziekGeluk voor mensen met dementie

Een muzikale oppepper is goed voor iedereen, zeker voor ouderen die geen bezoek meer krijgen. Muziek die iemand kent van vroeger en ook iemands lievelingsmuziek geven mensen met dementie een gevoel van veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid. Vraag familie of naasten van bewoners daarom om een ‘MuziekGeluk playlist‘ samen te stellen. Deze muzieklijst wordt samengesteld aan de hand van 3 stappen en bevat muziek die:

  1. De bewoner gehoord heeft tussen zijn 15e en 25e jaar. Lees meer over stap 1.
  2. Behoort tot de persoonlijke favoriete muziek van de bewoner. Lees meer over stap 2.
  3. Kan op het juiste moment worden ingezet als zorgondersteuning. Lees meer over stap 3.

Luisterbieb

Luisteren naar een mooi boek en opgaan in het verhaal. Dat is een heerlijk gevoel. Vraag de bewoners naar hun favoriete auteur of boek. De luisterbieb heeft meer dan 4.000 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Er is nu een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek.

Virtueel museumbezoek

Haal het museum naar binnen bij jouw verpleeghuis! Alle musea hebben vanwege de coronacrisis hun deuren moeten sluiten, maar verschillende musea bieden nu virtuele rondleidingen aan. Een compleet overzicht van digitale rondleidingen vind je op Thuismuseum.nl. Hier alvast 3 tips:

Haal buiten naar binnen

Niet alleen de musea openen hun deuren via internet, ook de Keukenhof is nog steeds virtueel geopend! Onder het motto: ‘Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen wij Keukenhof naar jou!’.

https://youtu.be/SNgj9agkbB0

Klassieke concerten

Muziekoptredens in het verpleeghuis zijn helaas nog niet in elk verpleeghuis mogelijk. Maar door verschillende muzikanten worden er, doordat hun concerten zijn gecanceld door de corona-uitbraak, gratis live stream concerten gehouden. Zo kunnen ook verpleegbewoners meegenieten, bijvoorbeeld met zijn allen in woonkamer.

Tips van Omroep Max

Omroep Max heeft activiteiten op een rijtje gezet. Zoals afleveringen van Nederland in beweging of interessante podcast zoals de reeks Verstilde Verhalen, waarin het verhaal achter Nederlandse oorlogsmonumenten wordt verteld. 

Meer weten

Geplaatst op: 19 oktober 2020
Laatst gewijzigd op: 18 november 2020