Dagbesteding in het verpleeghuis: voorbeelden van georganiseerde activiteiten

Luisteren naar een klassiek concert, bewegen tijdens een les Tai Chi of toch een circusvoorstelling bezoeken? Een paar voorbeelden van dagbesteding in het verpleeghuis. Dat georganiseerde activiteiten belangrijk zijn voor het welzijn van de bewoner is niks nieuws. Maar hoe organiseer je zo’n activiteit? En welke activiteiten passen bij jouw verpleeghuis en bewoners?

Ter inspiratie hebben we een overzicht gemaakt van een aantal originele activiteiten. De ene activiteit kan je met het verpleeghuis zelf organiseren, voor de andere kan je hulp van een stichting of een ander initiatief inschakelen.


Muziek, kunst en theater

Appeltaartconcert

Stichting Appeltaartconcerten organiseert klassieke concerten in zorginstellingen door het hele land. Een momentje rust en ontspanning voor zowel de bewoners als de medewerkers onder het genot van een stukje appeltaart.

Zangworkshop

Professionele kunstenaars en andere creatieve professionals van Kunstkracht55+ geven workshops in verschillende woonzorgcentra in het Westland. Zangdocent Annemarie Rijkée geeft een zangworkshop in verpleeghuis Sonnevanck.

Circus op locatie

De circusvoorstelling ‘Circus in de zorg’ is speciaal op maat gemaakt voor senioren en gehandicapten, de tenten zijn dan ook rolstoelvriendelijk. Het doel is om de circusbezoekers de sfeer van het circus opnieuw te laten beleven.

Stichting Diva dichtbij

Contact maken met ouderen met dementie is niet altijd makkelijk. Toch doet stichting Diva Dichtbij dit door ouderen in een intieme setting toe te zingen.


Vitaliteit

Tai Chi Qigong

In ontmoetingscentrum Rinnebeek in de Bilt doen bewoners en buurtgenoten wekelijks Tai Chi samen. Het brengt ze rust, concentratie en vitaliteit.

Het danspaleis brengt mensen bij elkaar

Bij verpleeghuis Antonius Binnenweg, een woonzorglocatie in Rotterdam voor zowel jonge mensen als ouderen met een vorm van dementie, haalt welzijnscoach Iris van der Sluis regelmatig Het Danspaleis over de vloer.

Bewegen met Azmi & Fred

Bewoners laten bewegen én zelf ook in shape blijven? Azmi Alubeid, beweegagoog bij Alrijne Zorggroep, bedacht speciaal voor Waardigheid en trots een partner workout van 20 minuten voor jong en oud. Je kunt deze sessie met je bewoners doen wanneer je maar wil.


Ontmoeting

Ontmoeting met basisschoolkinderen

Verpleeghuis Stellinghaven in Oosterwolde heeft contact gemaakt met de basisschool om de hoek. Samen organiseren ze activiteiten zoals pannenkoeken bakken, spelletjes spelen, knutselen en werken in de moestuin. De ouderen komen ook naar de basisschool om lessen bij te wonen en voorstellingen te zien.

Ontmoeting met studenten

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) maakt zich hard voor cognitief uitdagende activiteiten voor ouderen. Student-docenten door het hele land geven interactieve colleges in verpleeghuizen.


10 gratis activiteiten van Zorg en Welzijn

Op Zorgwelzijn.nl hebben ze ruim 900 inspirerende activiteitenkaarten. Ze hebben een selectie gemaakt, die vrij toegankelijk is voor iedereen. Je kunt deze eenvoudig downloaden om jouw volgende activiteit te plannen. De activiteitenkaart geeft je alle informatie die je nodig hebt om er een geslaagde activiteit van te maken.

Voorbeelden van verpleeghuizen

Lees ook hoe andere verpleeghuizen dagbesteding in het verpleeghuis aanpakken:

  • In het Rosa Spierhuis zijn er naast veel kunstzinnige workshops ook veel activiteiten waarbij jongeren een rol spelen.
  • Bij Archipel organiseren ze eigentijdse dagbesteding volledig afgestemd op de individuele behoeften van mensen.

Dagbesteding buiten het verpleeghuis

Heb jij mooie voorbeelden van originele uitjes, buiten het verpleeghuis, voor de bewoners? Laat het ons weten via redactie@waardigheidentrots.nl.

Meer informatie

Geplaatst op: 27 augustus 2019
Laatst gewijzigd op: 5 januari 2023