Amsta ontwikkelt app: Foutloos leren

App creëert zelfstandigheid voor cliënten met Korsakov

Cliënten met het syndroom van Korsakov kunnen door geheugenverlies niet meer leren van hun fouten. Hierdoor wordt hun zelfstandigheid vaak beperkt. Maar wat nu als ze zichzelf op een andere manier toch weer zaken kunnen aanleren en daarmee weer een stuk zelfstandigheid kunnen terugkrijgen? Amsta heeft in samenwerking met studenten ICT van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een app ontwikkeld die dit mogelijk maakt. Daar willen we meer van weten!

We spreken Roeline Biemond, GZ-psycholoog bij Amsta. ‘Ik wilde graag een product op de markt brengen waar cliënten, zorgteams en eventueel andere zorgaanbieders profijt van zouden kunnen hebben’, begint zij. ‘En dat is zo goed gelukt dat mijn idee voor een app, gebaseerd op de methode foutloos leren, op dit moment verder ontwikkeld wordt!’ zegt zij met gepaste trots.

Roeline legt uit: ‘Foutloos leren komt van origine uit de psychogeriatrie. Uit onderzoek is echter gebleken dat ook mensen met Korsakov baat hebben bij deze methodiek, en op deze manier weer opnieuw specifieke handelingen en activiteiten kunnen aanleren. Dit vergroot hun zelfstandigheid en gevoel van autonomie. Ik was al een beetje aan het nadenken toen we vanuit de Hogeschool van Amsterdam het verzoek kregen of de studenten ICT een project met ons konden doen. Toen zijn we samen aan de ontwikkeling van de app begonnen.’

Leren door middel van routine

Mensen met dementie en Korsakov kunnen dus wél een nieuwe routine aanleren. ‘Nieuwe vaardigheden aanleren volgens de foutloos leren-methode doen we met specifieke stappenplannen. Normaliter vindt dit plaats met behulp van pen en papier, maar binnen de door ons ontwikkelde app kunnen we ook gebruik maken van filmpjes en foto’s, wat het leerproces kan versterken. Daarbij kunnen we de app personaliseren, dus geheel op maat werken, gericht op wat de specifieke cliënt wil leren en doen. Dus als we een cliënt willen aanleren zijn bed op te maken, kunnen we voor hem een routine in de app aanmaken zodat hij ‘went’ aan het opmaken van zijn bed in de ochtend.’ In de app kunnen bijvoorbeeld filmpjes en foto’s van hem of haar worden gezet waarop te zien is dat zij de bewuste handeling uitvoeren.

Eerste resultaten veelbelovend

De app wordt nu als pilot ingezet op de Amsta-afdeling met cliënten met Korsakov. ‘We zitten nu uiteraard in de pilotfase, maar de eerste resultaten zijn zo veelbelovend dat Amsta bereid is te investeren en de app verder te ontwikkelen’, zegt Roeline verguld. Volgens de bedenkster kan er per cliënt bekeken worden wat diegene zelfstandig zou willen ondernemen, zoals een taxi bestellen, zelf de post ophalen, een smart-tv bedienen of de tafel dekken.

In de app kunnen bijvoorbeeld filmpjes en foto’s van hem of haar worden gezet waarop te zien is dat zij de bewuste handeling uitvoeren.

Nu moeten de zorgprofessionals nog samen met de cliënt met de app aan de gang. ‘Als de app straks dusdanig ontwikkeld is dat cliënten er zelf mee aan de slag kunnen, zal hen eerst de routine van het gebruik van de app aangeleerd moeten worden. Maar daarna kan het de mensen ontzettend veel autonomie en zelfstandigheid teruggeven. Dat is goed voor hun eigenwaarde.

Oók leuk voor de zorgprofessional

Er is nog een heel belangrijk pluspunt aan het doorontwikkelen van de app. ‘De zorg voor mensen met dementie of Korsakov is best intensief voor de zorgprofessional, ook omdat veel van die zorg bestaat uit herhaling. Door het gebruik van deze app, maakt het voor hen ook leuker om actief aan de gang te gaan met een cliënt’, legt zij uit. Daarbij levert de app tijdswinst op die je kunt besteden aan andere (zorg)taken.

Het idee van de app is zo veelbelovend dat er nu wetenschappelijk onderzoek naar de werking wordt gedaan en Roeline er mee hoopt te promoveren op de Universiteit van Utrecht. ‘Het mooiste zou zijn als we de app straks zo ver door kunnen ontwikkelen dat hij echt zoden aan de dijk zet voor alle cliënten met Korsakov en in de toekomst mogelijk ook voor andere doelgroepen…’, aldus Roeline.

Door Nienke van Oort

Meer weten

Geplaatst op: 3 april 2019
Laatst gewijzigd op: 3 april 2019