Naar hoofdinhoud Naar footer

De Zorggroep start pilot volledig pakket thuis voor ouderen in Venlo

Gepubliceerd op: 06-06-2023

Om ook ouderen in Venlo in staat te stellen lang thuis te blijven wonen, begon De Zorggroep in die gemeente in juni 2023 met een pilot volledig pakket thuis (VPT). De Zorggroep startte een maand eerder met de werving van nieuwe medewerkers voor het VPT-team. Als deze pilot in september klaar is, wil De Zorggroep VPT in haar hele werkgebied (Noord- en Midden-Limburg) gaan aanbieden.

De Zorggroep volgt met het aanbieden van VPT de landelijke trend waarin ouderen steeds vaker thuis de verpleegzorg ontvangen die zij nodig hebben, zodat zij langer in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. De Zorggroep richt zich hierbij op: ‘Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan‘. VPT is één van de manieren om verpleeghuiszorg aan te bieden, zonder dat hiervoor nieuwe verpleeghuisplekken nodig zijn.

VPT: zorg op maat onder regie van je vaste contactpersoon

Het VPT is een totaalpakket van zorg en diensten, verzorgd door De Zorggroep en onder regie van een vaste contactpersoon voor de cliënt. De zorg en ondersteuning worden geleverd door integrale en gebiedsgerichte teams. Zij bieden relatiegerichte zorg en ondersteuning op maat.

De leefondersteuner speelt een sleutelrol

Een belangrijke rol is weggelegd voor de leefondersteuner, een nieuwe functie bij De Zorggroep. Leefondersteuners zijn een onmisbare steun voor de cliënt en mantelzorgers. Zij zijn de ‘ogen, oren en handen’ in huis en de schakel als er iets mis is of dreigt te gaan. Zij bieden ondersteuning bij welzijn, huishouden en algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Leefondersteuners hoeven geen (zorg)diploma te hebben. Zij worden door De Zorggroep opgeleid.

Organiseren Wlz-zorg thuis: VPT, MPT en PGB

Het aanbieden van verpleegzorg thuis is niet iets dat je er als zorgorganisatie even bij doet. Het is een heel andere manier van organiseren dan je als zorgorganisatie gewend bent en is niet te vergelijken met thuiszorg of verpleeghuiszorg. Bovendien is er geen blauwdruk beschikbaar die je kunt overnemen. Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis? Welke mogelijkheden bestaan er voor het aanbieden van Wlz-zorg thuis? Wat is het verschil tussen het volledig pakket thuis (VPT) en het modulair pakket thuis (MPT) of het persoonsgebonden budget (PGB) en hoe kun je dit vormgeven? Bij het onderwerp ‘Organiseren Wlz-zorg thuis: VPT, MPT en PGB’ bieden we inspiratie en tools rondom het aanbieden van Wlz-zorg thuis.

Ga naar het onderwerp Organiseren Wlz-zorg thuis: VPT, MPT en PGB voor praktijkvoorbeelden en praktische informatie over de zorg die het voor ouderen mogelijk maakt om langer thuis te blijven wonen.

Meer weten

Deel deze pagina via: