Naar hoofdinhoud Naar footer

Bestaande technologie kan personeelstekort oplossen

Gepubliceerd op: 24-05-2022

Laatst bijgewerkt op: 25-05-2023

Personeelstekort vormt een grote bedreiging voor ons zorgstelsel. Gupta Strategists onderzochten de potentie van medische technologie bij het oplossen van de schaarste. Hun conclusie: bestaande technologie kan het tekort aan medewerkers in ziekenhuis- én ouderenzorg samen opvangen.

Prognoses laten zien dat in 2031 de ouderen- en ziekenhuiszorg 98.000 werknemers tekort komt. Gupta Strategists keken naar de mogelijkheden van technologie om dit op te lossen en beperkten zich daarbij tot bestaande technologie. Daardoor konden ze zo concreet mogelijk bepalen hoeveel effect technologie heeft en konden ze laten zien wat mogelijk is bij betere implementatie.

Meer dan verwacht tekort opvangen

De analyses van Gupta laten zien dat de bestaande medische technologie de potentie heeft om 110.000 zorgmedewerkers vrij te spelen als deze goed wordt ingezet. Dit is meer dan het in 2031 verwachte personeelstekort in de ziekenhuiszorg én ouderenzorg samen. Medische technologie is dus van groot belang bij de aanpak van personeelstekort in de zorg, tonen de onderzoekers aan.

Vier oorzaken van gebrekkige adoptie technologie

In het rapport schrijven de onderzoekers hoe moeilijk het de afgelopen jaren is gebleken om technologie goed te implementeren in de zorg. Zij geven daarvoor de volgende oorzaken: te weinig urgentiegevoel, onvoldoende kennis en ontbreken van schaalgrootte. Daarnaast maakten financiële prikkels de inzet van technologie niet eenvoudig.

Alle belanghebbenden kunnen bijdragen

Het is cruciaal dat alle belanghebbenden de urgentie van betere inzet van medische technologie gaan inzien, om zo meer zorg te leveren met minder mensen. De onderzoekers adviseren een integrale blik op de inzet van personeel en inzet van technologie. ‘Het is niet het een of het ander. Pas als partijen de urgentie voelen, zullen ze meer doen om de implementatie van technologie te bevorderen’, zo staat te lezen in het rapport.

Uitweg uit de schaarste

Het rapport ‘Uitweg uit de schaarste’ is tot stand gekomen door samenwerking tussen Gupta Strategists en FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Het is op 16 mei aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en in ontvangst genomen door minister Ernst Kuipers.

Download de studie ‘Uitweg uit de schaarste’ (pdf)

Bron

Gupta Strategists. Lees het volledige artikel.

Deel deze pagina via: