Naar hoofdinhoud Naar footer

Studenten op kamers tussen de ouderen: ‘Supergezellig!’

Gepubliceerd op: 23-01-2019

Annemiek ter Brugge woont op kamers tussen de ouderen. In ruil voor een goedkope studentenkamer, brengt ze tijd door met ouderen van woon-zorgcentrum de Posten in Enschede.

Thee drinken, boodschappen doen, nagels lakken, koken en televisie kijken: Annemiek (24) van nummer 309 en mevrouw Bovenius (78) van nummer 316 doen van alles samen. Ondertussen kletsen ze wat af. Clara Bovenius vertelt weleens over vroeger, Annemiek luistert dan aandachtig.

Aandacht voor de bewoners

Aandacht: misschien is dat wel wat de aanwezigheid van Annemiek zo waardevol maakt. Verpleegkundigen houden tussen alle werkzaamheden door nauwelijks tijd over voor een praatje met de ouderen van de Posten, maar Annemiek heeft volop aandacht voor bewoners. De ene keer voeren ze uitgebreide gesprekken, de andere keer kan een klein gebaar als een warme glimlach of een begroeting in het gangpad het verschil maken.

Jong en oud verbinden

Annemiek is één van de drie studenten die deelnemen aan de pilot. De studenten voldoen aan een profiel dat door de zorgorganisatie werd bepaald. De studenten moeten goed kunnen omgaan met senioren met fysieke beperkingen of (beginnende) dementie. Ook de leefstijl van studenten moet passen bij de omgeving met ouderen. Een nauwkeurige selectie onder twaalf gegadigden ging vooraf aan de woonvorm met drie studenten. Na een jaar komt er een evaluatie en daarna wordt bepaald of de woonvorm die jong en oud verbindt blijft bestaan.

Meer weten

Lees het hele artikel: Studenten in Enschede op kamers tussen de ouderen

Bron

Tubantia

Deel deze pagina via: