Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Waardigheid en trots voor de toekomst’ draagt bij aan toekomstbestendige ouderenzorg

Gepubliceerd op: 14-03-2023

Verpleegzorg die ook in de toekomst toegankelijk, bemensbaar, organiseerbaar en van passende kwaliteit is. Dat is het doel van het kennisprogramma ‘Waardigheid en trots voor de toekomst’ dat onlangs van start is gegaan. Anneke Augustinus, directeur Programmamanagement, Impact en Communicatie van Vilans: ‘De veerkracht die de sector heeft om in te kunnen spelen op alle uitdagingen stemt ons hoopvol en geeft vertrouwen in de bijdrage die ‘Waardigheid en trots voor de toekomst’ kan leveren aan het toekomstbestendig maken van de zorg.’

De voorkeuren van ouderen veranderen. Zij willen zo lang mogelijk zelfstandig zijn, regie houden op hun eigen leven, en wonen op een plek waar ze zich thuis voelen. Daarnaast bestaat er een noodzaak voor anders georganiseerde zorg en ondersteuning door vergrijzing, toename van complexere zorgvragen en het groeiend personeelstekort. De ouderenzorg staat dus voor een meer dan stevige uitdaging. Er zijn al veel goede voorbeelden van het anders organiseren van zorg en ondersteuning voor de toekomst. Deze verandering kan en moet versneld worden.

Samen leren toekomstbehendig te worden

‘Waardigheid en trots voor de toekomst’ helpt om deze verandering waar te kunnen maken, door kennis en goede voorbeelden te delen en organisaties te helpen bij het toepassen van deze kennis. Het kennisprogramma richt zich daarbij op het versterken van het leer- en verandervermogen van de sector, zodat er ook in de toekomst flexibel kan worden ingespeeld op wat nodig is. Zo faciliteert ‘Waardigheid en trots voor de toekomst’ het samen leren, onder andere door lerende netwerken en verdiepingstrajecten. Maar ook ondersteuning op maat is een mogelijkheid voor organisaties.

Veerkracht van de sector

 ‘Door de uitvoering van eerdere programma’s, zoals ‘Waardigheid en trots op locatie’ hebben we veel ervaring opgedaan in het delen van betrouwbare en helpende kennis en in de ondersteuning bij de toepassing daarvan’, zegt Anneke Augustinus, directeur Programmamanagement, Impact en Communicatie van Vilans. ‘Kennis die we hebben kunnen delen door goede voorbeelden en mooie initiatieven uit de sector zelf. We zien dat dit tot positieve resultaten leidt. De veerkracht die de sector heeft om in te kunnen spelen op alle uitdagingen stemt ons hoopvol en geeft vertrouwen in de bijdrage die ‘Waardigheid en trots voor de toekomst’ kan leveren aan het toekomstbestendig maken van de zorg.’   

Praktische informatie Waardigheid en trots voor de toekomst

Ondersteuningsaanbod

We helpen organisaties op verschillende manieren om zich voor te bereiden op de toekomst. De eerste stap is een gesprek om inzicht te krijgen in welke uitdagingen er zijn voor nu en de komende tijd en wat een organisatie zelf al in gang heeft  gezet. We kijken wat we met elkaar kunnen organiseren om snel de juiste stappen te kunnen zetten en de ondersteuning te bieden die bij de  organisatie past. Denk daarbij aan:

  • inzicht in kansen met een toekomstscan;
  • ondersteuning bij de ontwikkeling van een toekomstvisie;
  • deelname aan een lerend netwerk, masterclass of verdiepingstraject;
  • ondersteuning van een coach.

Op de programmapagina van Waardigheid en trots voor de toekomst vind je alle informatie over het programma.

Digitale voorlichtingsbijeenkomsten

Speciaal voor zorgorganisaties die meer willen weten over (deelname aan) het programma Waardigheid en trots voor de toekomst, organiseren we verschillende digitale voorlichtingsbijeenkomsten. In een uur tijd worden de belangrijkste aspecten van het programma toegelicht en is er ruimte voor vragen.

  • Bekijk onze agenda voor de actuele data van de voorlichtingsbijeenkomsten.

Aanmelden programma

Organisaties die zich direct willen aanmelden voor het programma Waardigheid en trots voor de toekomst kunnen het Aanmeldformulier deelname Waardigheid en trots voor de toekomst invullen. Bij aanmelding gaan wij ervan uit dat het bestuur van jullie organisatie akkoord is. De volgende stap is dat wij contact opnemen voor een adviesgesprek.  Daarbij kijken we gezamenlijk naar de best passende ondersteuningsoptie.

Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen

‘Waardigheid en trots voor de toekomst’ is een onderdeel van het grotere beleidsprogramma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) dat uitgaat van de norm: ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’. Het kennisprogramma heeft daarbij aandacht voor de actielijnen 3: ‘passende Wlz-zorg’ en 5: ‘arbeidsmarktproblematiek en innovatie’. Het programma duurt van 2023 tot en met 2027. 

Deel deze pagina via: