Naar hoofdinhoud Naar footer

SPOT ON: Samenwerken met informele zorg

Gepubliceerd op: 31-10-2023

In de SPOT ON week van 27 november tot en met 1 december stelden we de ‘Samenwerking met informele zorg’ centraal. De zorgvraag neemt (ook de komende jaren) toe terwijl nieuwe krachten op de arbeidsmarkt moeilijk te vinden zijn. Dat betekent dat de rol van niet-professionals toeneemt: de mantelzorger, het sociaal netwerk en vrijwilligers. Een goede samenwerking met de informele zorg speelt dan ook een steeds grotere rol.

Van ‘zorgen voor’ naar ‘samen zorg dat’

De grotere rol van de niet-professionals stelt zorgorganisaties voor nieuwe uitdagingen. De samenwerking met de informele zorg vraagt om een andere visie en inrichting van de organisatie en een andere rol van de professionals. Maar de samenwerking biedt ook nieuwe mogelijkheden. Wie kent iemand beter dan de mantelzorger, de vrijwilliger of het sociaal netwerk van die persoon? Zorgen voor iemand verandert zo in samen met het netwerk zorgen dat iets gebeurt.

Tijdens de SPOT ON-week Samenwerken met informele zorg organiseerden wij sessies die je informeren en inspireren. Ook plaatsten we artikelen die je verder helpen om beter samen te kunnen werken met de informele zorgverlener en brachten we een speciale thema-nieuwsbrief uit.

Praktijkvoorbeeld: hoe werk je beter samen met informele zorg?

Wij haalden bij meerder zorgaanbieders voorbeelden op van samenwerken met de informele zorgverlener. Leer van hun aanpak, successen en wat er niet meteen zo goed ging. Zorgorganisatie De Waalboog heeft een vernieuwende aanpak rondom intensiever samenwerken met naasten en vrijwilligers voor het behoud van duurzame en mensgerichte zorg aan kwetsbare ouderen. De Waalboog deelt haar aanpak en geeft tips.

Praktijkvoorbeeld: cliënt sneller thuis door begeleiden mantelzorger

Dat Hub Reubzaet ondanks z’n ZZP5-indicatie weer gewoon thuis op de bank zit, is geen toeval. De aanpak van Cicero Zorggroep: ouderen die in het verpleeghuis worden opgenomen en hun mantelzorgers doorlopen op maat een kort, intensief en multidisciplinair interventieprogramma.

Kennisdossier

Alle kennis en inspiratie die we rondom het onderwerp informele zorg verzamelen, bieden we gebundeld aan in de vorm van een kennisdossier. Dit kennisdossier blijven we aanvullen en updaten, zodat je hier altijd informatie in terug kunt vinden. Bekijk het Kennisdossier informele zorg.

Deel deze pagina via: