Naar hoofdinhoud Naar footer

SPOT ON: Langer thuis met VPT in de wijk

Gepubliceerd op: 14-03-2023

Tijdens de SPOT ON-week in april 2023 stond het thema ‘Langer thuis met VPT in de wijk’ centraal. We namen je mee in de mogelijkheden van het aanbieden van Wlz-zorg thuis. Je kreeg inspiratie tijdens webinars en we presenteerden verschillende goede praktijkvoorbeelden van zorgaanbieders die een volledig pakket thuis (VPT) aanbieden.

Ook lieten we zien hoe er rondom dit thema samengewerkt wordt binnen de regio en kreeg je een voorproefje van de ondersteuning die Waardigheid en trots voor de toekomst kan bieden aan zorgorganisaties die VPT willen vormgeven. Tot slot maakten we een uitstapje naar de positieve ervaringen die worden opgedaan met ‘reablement’ en hoe de inzet van deze methode kan bijdragen aan de beweging naar langer zelfstandig thuis wonen.

Veel ouderen willen meer regie houden op hun leven en als zij zorg nodig hebben, willen zij dat de zorg niet hun leven bepaalt, maar dat zorg hen ondersteunt om hun eigen dingen te kunnen blijven doen. Vaak is dat thuis en met behulp van het sociaal netwerk. Naast de wens van ouderen, maken ook het capaciteitsvraagstuk op de arbeidsmarkt en woonmarkt het anders organiseren van de verpleegzorg noodzakelijk. Veel zorgorganisaties willen met hun aanbod wel aansluiten op deze ontwikkelingen, maar weten niet altijd hoe ze dit kunnen aanpakken. In deze SPOT ON-week kon je inspiratie en kennis opdoen.

Webinar: Introductie volledig pakket thuis (VPT) in de wijk

Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis? Wat is het verschil tussen volledig pakket thuis (VPT) en modulair pakket thuis (MPT)? Hoe kun je een VPT vormgeven? In een webinar gaven we je een korte introductie op VPT in de wijk en gingen we in gesprek met Marjo van Rozenberg van Zorgbalans, waar ze al ruim 10 jaar ervaring hebben met deze vorm van Wlz-zorg thuis. Hoe heeft Zorgbalans dit georganiseerd en hoe ziet een VPT-team eruit? Ze vertelden hoe ze het voor elkaar kregen om in de huidige krappe arbeidsmarkt ouderen een volledig pakket aan zorg en ondersteuning te bieden. En dat allemaal gewoon in de wijk.

Dit webinar heeft plaatsgevonden op 17 april 2023. De kennis uit dit webinar komt in een andere vorm beschikbaar op deze website.

Webinar: Regionaal samenwerken rondom langdurige zorg thuis

Wat is er nodig om mensen met een Wlz-indicatie veilig en op een prettige manier langer thuis te laten wonen? Hoe kun je de zorg anders organiseren? Wat kun je samen oppakken met anderen? Wat is het voordeel van regionale samenwerking en wat is hierbij de rol van het zorgkantoor? Projectleider Marion Verhey vertelde in dit webinar hoe zij hier vanuit het project Langdurige Zorg Thuis mee aan de slag is gegaan bij verschillende teams van Carinova. Samen met 2 collega’s van Carinova en iemand van het zorgkantoor nam ze de deelnemers mee in het proces dat zij hebben doorlopen en vertelde wat het heeft opgeleverd.

Dit webinar heeft plaatsgevonden op 18 april 2023. De kennis uit dit webinar komt in een andere vorm beschikbaar op deze website.

Praktijkvoorbeelden: VPT in de wijk

Vilans heeft eerder bij acht aanbieders van VPT in de wijk kennis verzameld over hun aanpak en gekeken wat succesfactoren zijn.

Praktijkvoorbeeld: Reablement

Welke rol kan reablement in de Wlz-zorg thuis vervullen? Wat zijn hierbij de uitgangspunten en welke goede ervaringen uit de praktijk laten de werkende principes zien?

Langdurende zorg thuis

Alle kennis en inspiratie die we rondom het onderwerp Wlz-zorg thuis verzamelen, bieden we gebundeld aan in het thema Langdurende zorg thuis. Dit thema blijven we aanvullen en updaten, zodat je hier altijd actuele informatie in terug kunt vinden. Bekijk het thema Langdurende zorg thuis.

Deel deze pagina via: