Naar hoofdinhoud Naar footer

Ouderenzorg klaar voor de toekomst: Leven Lang Leven

Gepubliceerd op: 28-03-2022

Laatst bijgewerkt op: 25-05-2023

De coronacrisis heeft laten zien dat de zorg kwetsbaar is. En niet alleen de zorg, maar ook de zorgbehoevenden zijn kwetsbaar. Zoals ouderen in een verpleeghuis. Het programma Leven Lang Leven ging in de afgelopen twee jaar op zoek naar mensen met ideeën over de toekomst van de ouderenzorg. Een publicatie met lessen sluit het programma af.

Mede door de vergrijzing is de verpleegzorg voor verschillende uitdagingen komen te staan. Naast de personeelstekorten en de hoge werkdruk, kampt het verpleeghuis ook met negatieve beeldvorming. Oud worden in een verpleeghuis is voor veel mensen een somber vooruitzicht, zo blijkt uit onderzoek.

Toekomstgerichte ouderenzorg

Leven Lang Leven stond juist voor een optimistische blik op de toekomst en een beweging richting die toekomst. In de publicatie De ouderenzorg klaarmaken voor de toekomst – Lessen uit het programma Leven Lang Leven (pdf) lees je over geleerde lessen van de afgelopen twee jaar. Waar zitten de grootste drempels voor een toekomstgerichte ouderenzorg? En vooral: hoe kunnen sociale ondernemers, overheid, zorgorganisaties en andere betrokkenen bijdragen aan een toekomstgerichte ouderenzorg?

Oud worden. We lijken er niet veel over na te denken. Gek eigenlijk, want we worden steeds ouder en het aantal ouderen neemt toe. In 2060 zullen 4,8 miljoen mensen in Nederland 65+ zijn. Hierdoor neemt de druk op de samenleving en de verpleegzorg toe, en dat vraagt om slimme, hoopvolle oplossingen.

Oproep voor een beter zorgsysteem

Op 11 maart 2022 was de online slotmanifestatie van Leven Lang Leven. Naast de presentatie van de publicatie met alle geleerde lessen van twee jaar innoveren in de ouderenzorg kwamen vragen aan de orde als ‘hoe zorgen we ervoor dat ouderen volwaardig meedoen in de samenleving?’ en ‘hoe kunnen we meer aan de lange termijn werken in de ouderenzorg?’ De manifestatie sloot af met een oproep: ‘wil je ook werken aan een beter zorgsysteem voor iedereen? Doe dan mee aan het ideale vernieuwingstraject!’ Lees meer in de terugblik van de slotmanifestatie.

Het leven houdt niet op als je ouder wordt. En nadenken over je oude dag doe je beter nu al. Denk aan ideeën en plannen die misschien radicaal anders zijn dan hoe het nu in de zorg is georganiseerd. Stel je voor hoe je zelf graag oud wil worden als je zorg en ondersteuning nodig hebt en wat er dan belangrijk voor je is. Hoe ziet jouw leven er dan uit? Wat heb je nodig?

Thema’s voor Leven Lang Leven

Wat is jouw idee over oud worden of de ouderenzorg? Dit zijn de thema’s waarvoor de campagne Leven Lang Leven naar oplossingen heeft gezocht:

  • Een autonoom leven: hoe kunnen we de regie over ons eigen leven houden?
  • Een sociaal leven: hoe kunnen we ons sociale leven in stand houden?
  • Een betekenisvol leven: hoe kunnen we van betekenis blijven?
  • Een dynamisch leven: hoe blijven we een vitaal en veerkrachtig leven leiden?
  • Een leerzaam leven: hoe kunnen we ons blijven ontwikkelen?
  • Een zorgzaam leven: hoe kunnen we elkaar helpen in het geven en ontvangen van zorg?

Leven Lang Leven was een initiatief van Kennisland en Vandejong Creative Agency, en werd gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer weten

Deel deze pagina via: