Naar hoofdinhoud Naar footer

KwadrantGroep wint HR Zorg Award met project om nieuw arbeidsmarktpotentieel aan te boren

Gepubliceerd op: 07-02-2023

Met het project Zorghulpen sleepte KwadrantGroep bij de HR Nationale Zorg Award 2022 zowel de publieksprijs als de juryvakprijs in de wacht: een unicum in de geschiedenis van deze prijs. Bij de Friese VVT-organisatie ondersteunen Zorghulpen de gediplomeerde zorgprofessionals door laagcomplexe taken over te nemen. Anneke Kiewiet, regiomanager bij KwadrantGroep: ‘Met de inzet van medewerkers zonder zorgopleiding is een nieuw arbeidsmarktpotentieel aangeboord. Absoluut interessant voor andere zorgaanbieders.’

Zorghulpen: nieuw arbeidspotentieel en ontlasting zorgprofessional

De Zorghulpen bij KwadrantGroep zorgen op twee manieren ervoor dat cliënten ook in de toekomst kunnen rekenen op de zorg die zij nodig hebben:

  1. Zorghulpen nemen taken als wassen, aan- en uitkleden van cliënten en aan- en uitrekken van steunkousen over van zorgprofessionals. Zo houden de gediplomeerde medewerkers voldoende tijd over voor de complexere taken.
  2. Doordat de Zorghulp geen gediplomeerde zorgprofessional hoeft te zijn, zijn er veel meer geschikte kandidaten op de arbeidsmarkt om uit te werven. Er zijn dus meer ‘handjes’ beschikbaar. Bovendien kunnen Zorghulpen bij KwadrantGroep na verloop van tijd alsnog de opleiding volgen om uiteindelijk als gediplomeerde zorgprofessional het team te versterken.

Medewerkers en cliënten Kwadrantgroep blij met inzet zorghulpen

De Zorghulp begon als een pilotproject binnen de KwadrantGroep. De evaluatie van de pilot leverde veel positieve reacties op. Kiewiet: ‘Een cliënt liet ons tijdens de evaluatie weten blij te zijn met de zorghulpen omdat ze behulpzaam en betrokken zijn. Zorghulpen zorgen bovendien voor rust en ruimte in onze thuiszorgteams waardoor zij minder werkdruk en meer werkplezier ervaren. Dit komt ten goede aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.’

In onderstaande video van Kwadrantgroep vertellen medewerkers en cliënten over hun ervaringen met de inzet van zorghulpen.

YouTube video thumbnail

Nationale HR Zorg Award 2022

KwadrantGroep was een van de vijf genomineerden voor de 6e editie van de HR Zorg Award.  Naast KwadrantGroep maakten ook CelloIsalaThebe en ZorgSpectrum kans op deze prijs. De jury beoordeelde de inzendingen op de mate van aandacht voor medewerkers, concrete resultaten, de mate van innovatie, creativiteit en duurzaamheid. Ouderenzorgorganisatie Careyn ontving een eervolle vermelding voor hun programma Jij op 1. Voor KwadrantGroep bestond de prijs, naast een bokaal, uit een prijs van €10.000,- om het project verder uit te werken.

FWG Progressional People initieerde de HR Zorg Award om bij te dragen aan vitaliteit van medewerkers en aan een positief beeld van ‘werken in de zorg’. Zodat organisaties elkaar inspireren om het werkplezier te vergroten, zorgmedewerkers te behouden en instromers aan te trekken. Meer informatie over de Nationale HR Zorg Award is te vinden op de website: www.hrzorgaward.nl. FWG helpt zorgorganisaties met vraagstukken rondom het werken in de zorg.

Uitdagingen op de arbeidsmarkt te lijf met jobcarving

KwadrantGroep past deze vorm van jobcarving succesvol toe om de personeelsuitdagingen aan te gaan. Bij jobcarving creëer je nieuwe banen door bestaande functies te splitsen. Vaak gaat het om het afsplitsen en samenvoegen van relatief eenvoudige taken in werkprocessen aan de onderkant. Zo ontstaan er ondersteunende functies, die een lagere of zelfs geen zorgopleiding vereisen. Verschillende zorgorganisaties hebben inmiddels met behulp van jobcarving nieuwe banen gecreëerd. Het gaat om ondersteunende functies op niveau 0 t/m 4. Geschikt werk voor mensen die de overstap willen maken naar de zorg, maar ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bron

KwadrantGroep en FWG

Deel deze pagina via: