Naar hoofdinhoud Naar footer

iZi wil het lerend netwerk zijn voor iedereen in de informele zorg: ‘Denk, praat en doe mee’

Gepubliceerd op: 27-06-2023

‘We zijn energiek en dromen groots, maar beginnen graag klein en praktisch.’ Zo presenteert iZi – een nieuw samenwerkingsverband van zorgorganisaties – zichzelf op haar website. iZi ziet een grote rol voor netwerken in de manier waarop de zorg in de toekomst moet worden georganiseerd. Professionals, mantelzorgers en andere hulpverleners moeten daarin naar elkaar luisteren en samenwerken.

Een lerend netwerk van alle betrokkenen bij de informele zorg: dat is wat de nieuwe organisatie iZi wil zijn. iZi staat voor informele zorg innovatie en voor die innovatie wil iZi het verbindende netwerk zijn. Op de website van iZi zeggen zij: ‘De sleutel ligt in handen van de versnellers en verbinders die de toekomst van morgen vastknopen aan de realiteit van nu. Namelijk dat een duurzame toekomstige zorg niet kan zonder netwerken. Waarin professionals, mantelzorgers en andere hulpverleners elkaar horen en samenwerken.’

Wie is iZi?

De kopgroep van iZi bestaat uit:

 • Omring
 • Espria
 • Fundis (Vierstroom Zorg Thuis)
 • Sensire
 • KwadrantGroep
 • Cordaan
 • De Zorggroep

Vier thema’s rondom informele zorg

In de afgelopen periode haalde iZi initiatieven en ideeën op uit de organisaties die het project zijn gestart. Die kon iZi in vier thema’s onderbrengen:

 • Anders kijken naar zorgtaken: interne herverdeling van zorgtaken en verantwoordelijkheden
 • Eigen regie: op tijd nadenken over je sociale netwerk
 • Informele zorg als coproducent: gelijkwaardige relatie tussen professional en mantelzorger
 • Wonen en leven: omzien naar elkaar in je woonomgeving

Denk praat en doe mee

iZi roept ‘verbinders en versnellers’ op zich met goede ideeën en inzichten te melden en heeft een klankbordgroep waaraan je kan deelnemen. Heb je nieuwe inzichten die je graag deelt of zou je willen deelnemen aan de klankbordgroep, dan kan je je bij iZi per e-mail aanmelden of contact opnemen met iZi op LinkedIn. Ook nodigt iZi je uit om deel te nemen aan de impact coalities. Het doel van deze coalities is om nieuwe vormen van samenwerking tussen formele en informele zorg op te zetten. Als deelnemer aan de coalitie praat je mee over hoe die samenwerking eruit zou moeten zien.

Bezoek aan minister

De jonge organisatie is niet onopgemerkt gebleven. Eerder deze maand was iZi samen met Vilans uitgenodigd op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een delegatie van 10 personen sprak met minister Conny Helder over informele zorg en wat iZi hoopt te betekenen voor deze zorg in de toekomst. Frido Kraanen, lid van de Raad van Bestuur bij Omring legde uit waarom iZi er is en wat de doelstellingen zijn. Zoals het scheppen van een situatie waarin betaalde en onbetaalde zorgverleners op een gelijkwaardige manier met elkaar samenwerken. In het verslag van iZi op LinkedIn lees je wat er nog meer ter sprake kwam.

Meer weten

Deel deze pagina via: