Naar hoofdinhoud Naar footer

Inspiratiebijeenkomst: Samen thuis in infectiepreventie. Kom je ook?

Datum/tijd

Maandag 17 juni 2024 van 12.00 uur tot 16.30 uur

Kosten

Gratis toegang

Zet jij de inspiratiedag van maandagmiddag 17 juni in Den Bosch ook in je agenda? Het thema is ‘Samen thuis in infectiepreventie’. De samenwerking tussen zorgprofessionals en mantelzorgers, vrijwilligers en zzp’ers staat hierbij centraal. Wees erbij en doe kennis en ideeën op over goede infectiepreventie, ook in de toekomst!

Vergrijzing, toename van complexere zorgvragen en het groeiend personeelstekort vragen om een andere organisatie van zorg en ondersteuning. Goed samenwerken met je team, maar ook met mantelzorgers, vrijwilligers en zzp’ers wordt steeds belangrijker. Want ook zij krijgen te maken met richtlijnen over (persoonlijke) hygiëne om infecties te voorkomen. Daarnaast wordt infectiepreventie in de thuissituatie ook steeds crucialer in de toekomst.

Tijdens de inspiratiebijeenkomst op 17 juni wisselen we graag kennis en ervaringen uit. Zodat je klaar bent voor toekomstige veranderingen in het voorkomen van infecties en hygiënisch werken. Wil je weten hoe de bijeenkomsten van 2023 waren? Deze werden beoordeeld met een 8,2! Lees dit verslag over de bijeenkomsten van vorig jaar met als onderwerp ‘hygiëne en gedrag’. 

Plan een online 'koffiedate'

Wil je meer weten over het programma Samen werken aan infectiepreventie en waar wij jouw organisatie mee zouden kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend online koffiemomentje. We gaan dan graag met jou in gesprek. Mail daarvoor naar: infectiepreventie@vilans.nl. We nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

Wat gaan we doen?

We delen goede voorbeelden en bieden praktische hulpmiddelen om zelf mee aan de slag te gaan. Tijdens de verschillende sessies staan bewustwording, gedragsverandering en samenwerking met informele zorgverleners (mantelzorgers en vrijwilligers) en zzp’ers centraal. Daarnaast heb je gelegenheid om met collega’s bij te praten en kennis en tips uit te wisselen. 

Programma

12:00 uur – 12:45 uur   Ontvangst gasten met lunch

12:45 uur – 13:00 uur   Korte plenaire start en deelnemers naar subzalen

13:00 uur – 14:00 uur   Eerste ronde workshops

14:00 uur – 14:30 uur   Korte pauze & wissel tussen workshops

14:30 uur – 15:30 uur   Tweede ronde workshops

15:30 uur – 15:45 uur   Wissel van workshops naar plenair programma

15:45 uur – 16:30 uur   Plenair programma en afsluiting*

* Na de twee workshoprondes sluiten we de inspiratiebijeenkomst samen af met theater van Ervarea. De kracht van Ervarea ligt in het leren door beleven. Ze verwerken met een dosis humor herkenbare voorbeelden rond infectiepreventie in theater. Denk bijvoorbeeld aan hoe spreek je elkaar en naasten aan op gedrag. Met hulp van input uit de zaal ontstaat een sfeer van ‘out of the box’-denken. Na afloop loop je weg met nieuwe energie en praktische tips om toe te passen in jouw werkpraktijk!

Schrijf je in voor de workshops:

 1. Betrek de informele zorg bij infectiepreventie. Verzorgd door: Karlijn Nanninga, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Loreen Loman, adviseur Kennismanagement (Vilans). 
 2. Maak het verschil door goed samen te werken met leidinggevende, aandachtsvelder en team. Verzorgd door: Nicolet van Eerd, organisatiecoach (ActiZ) en Patricia van den Brink, organisatiecoach (V&VN).
 3. Zet met jouw team stappen in infectiepreventie bij mensen thuis. Verzorgd door: Judith Reinhard, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Marloes Keulemans, adviseur Leren & Veranderen (Vilans). 
 4. Werk veilig door goed gebruik van handschoenen in de thuiszorg. Verzorgd door: Siham Sbai, projectleider HIP in de thuiszorg (Rezisto) en Maria Kwint, beleidsmedewerker kwaliteit (Archipel Thuis).
 5. Neem een kijkje in de praktijk van Zorggroep Marijke. Verzorgd door: Lotte Smit, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Zorggroep Marijke. 
 6. Navigeer door nieuwe infectiepreventierichtlijnen in de langdurige zorg. Verzorgd door: Femke Aanhane, programmaleider richtlijnontwikkeling (SKILZ) en Julia Morber, procesbegeleider richtlijnontwikkeling / deskundige infectiepreventie (SKILZ).
 7. Maak van schone en lege handen een nieuwe gewoonte. Verzorgd door: Simone van Vugt, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Valerie de Groot, onderzoeker (Vilans).
 8. Ga duurzaam om met handschoenen. Verzorgd door: Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG). De sprekers zijn infectiepreventie deskundigen Lisette Brakert (Isala) en Lindsday Kroon-de Keizer (Reinier de Graag Gasthuis). 

Wil je meer informatie over het programma of over de inhoud van de workshops? Lees meer via de aanmeldpagina.

Wat neem je na afloop mee?

 • Een concreet idee om zelf mee aan de slag te gaan.
 • Praktische handvatten om infectiepreventie en de samenwerking met jouw team en informele zorgverleners en zzp’ers te verbeteren. 
 • Zin om je nieuwe kennis en hulpmiddelen met collega’s te delen.
 • Nieuwe contacten.

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor professionals in de verpleegzorg die te maken hebben met infectiepreventie. Dat is iedereen die Wlz-zorg aanbiedt, ook de thuiszorg. Bijvoorbeeld: zorgprofessionals, aandachtsvelders, deskundige infectiepreventie, specialist ouderengeneeskunde, medewerkers facilitaire dienst en kwaliteitsmedewerkers. 

Ook bestuurders, beleidsmedewerkers, operationele managers, locatiemanagers, beleidsmakers en betrokkenen van beroeps- en brancheorganisaties zijn van harte welkom. 

Meld je aan!

De inspiratiebijeenkomsten worden georganiseerd door Verenso, ActiZ, V&VN, VHIG, regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie, Vilans en het ministerie van VWS.

Locatie

1931 Congrescentrum, Den Bosch

Deel deze pagina via: