Verpleeghuizen openen deuren voor Oekraïense vluchtelingen

Lelie zorggroep verzorgt vervoer van vluchtelingen naar de kerk

Geplaatst op: 30 maart 2022
Laatst gewijzigd op: 30 maart 2022

Verschillende verpleeghuizen in Nederland, die ergens ruimte beschikbaar hebben, vangen vluchtelingen uit Oekraïne op. Lelie zorggroep en Zorggroep Apeldoorn bijvoorbeeld. Prachtige samenwerkingen tussen leveranciers, gemeentes en andere partijen leiden tot een soepele opvang voor mensen die dat zo hard nodig hebben.

Maar wat komt er precies bij kijken om deze mensen onderdak te bieden en welke verantwoordelijkheid ligt bij welke partij?

Opvang

Lelie zorggroep kreeg enkele weken geleden een verzoek of zij kinderen kon opvangen met een zorgvraag. Deze vraag kwam van hun contact Soft Tulip, waar de zorggroep al langere tijd mee samenwerkt. ‘Vanuit onze christelijke identiteit zeggen we daar natuurlijk “ja” op. Gelukkig hebben wij veel ervaring in huis over zaken organiseren op korte termijn. En we hebben een groot netwerk, waardoor het allemaal erg snel en soepel verliep’, vertelt woordvoeder Stephan Bol. De organisatie stelde dan ook direct een team samen om deze opvang te realiseren en ook goed neer te zetten.

Oekraïense kinderen met zorgvraag

In Rotterdam is een pand beschikbaar voor verschillende organisaties die zo nu en dan bewoners of cliënten tijdelijk elders moeten huisvesten. Bijvoorbeeld vanwege een verbouwing of renovatie. In dat pand waren vijftig kamers beschikbaar. Lelie zorggroep stemde af met de gemeente en regelde direct dat deze beschikbaar zouden komen voor de Oekraïense kinderen met zorgvraag.

Hoe is de taakverdeling bij de opvang van vluchtelingen?

  • Gemeente Rotterdam betaalt de kosten van huur en primaire levensbehoeften.
  • Lelie zorggroep doet een beroep op het netwerk van leveranciers en vrijwilligers om kamers in te richten en voor een volle koelkast te zorgen.
  • GGD is verantwoordelijk voor de medische zorgvraag.

Vijftig kamers voor vluchtelingen

‘Deze kinderen komen met hun moeder en zij zorgen in Oekraïne ook voornamelijk zelf voor hun kinderen’, licht Stephan toe. ‘Daarom is de opvang van de vluchtelingen niet direct een toename van de zorgvraag. Dat maakt ook dat wij dit kunnen regelen. Wij zetten ons netwerk in, denk aan leveranciers die in hoogte verstelbare bedden en andere hulpmiddelen leveren. Ook brengt de leverancier van Lelie zorggroep nu de boodschappen voor de eerste levensbehoeften. Een team aan vrijwilligers hielp om de vijftig kamers in te richten.’

Tips van Lelie zorggroep

  • Probeer specifiek voor deze groep vrijwilligers te werven. Bijvoorbeeld met ervaring in maatschappelijk werk of hulpverlening. De vluchtelingen komen namelijk uit oorlogsgebied en dat vergt een zorgvuldige aanpak.
  • Zorg dat er duidelijke afspraken zijn met de betrokken partijen. Leg vast wie waar voor verantwoordelijk is.

Gepensioneerd personeel

Lelie zorggroep heeft ook een beroep gedaan op oud-personeel dat inmiddels gepensioneerd is. ‘Wij hebben geen verantwoordelijkheid voor de zorg van deze mensen, die ligt bij de overheid, de GGD en de ziekenhuizen’, vertelt Stephan. ‘Maar wij kunnen wel een bijdrage leveren in het in kaart brengen van de zorgvraag. Dus hebben wij een oud-arts gevraagd of hij op vrijwillige basis bezoekjes kan brengen aan de groep mensen en hun kinderen met zorgvraag.’

Koelkast vullen

Inmiddels verloopt de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam zo voorspoedig dat er nu al wordt gekeken naar wat de mensen echt nodig hebben en wat zij straks zelf kunnen regelen. ‘Er is veel overeenstemming met onze christelijke inslag en de behoefte van deze bevolking. Vandaar dat wij een aantal kerkdiensten met tolk geregeld hebben. En nu vullen wij de koelkast nog (onze leverancier, kosten gedragen door gemeente), maar dat kunnen mensen straks ook prima zelf. We moeten ze niet hun dagbesteding afnemen’, waarschuwt Stephan.

Initiatief vanuit gemeente

Waar Lelie Zorggroep voornamelijk zelf het voortouw heeft genomen en de gemeente om hulp heeft gevraagd, was dat bij Zorggroep Apeldoorn net andersom. Daar was het juist de gemeente die aanklopte bij de zorgorganisatie.

Manager Services, Bedrijfsvoering en Vastgoed Reint Scholten: ‘Met Zorggroep Apeldoorn zijn we ons vastgoed aan het herinrichten en realiseren we nieuwbouw. Vanuit de gemeente kwam de vraag of wij wat plek beschikbaar hadden. We hadden nog een pand staan dat tot enkele maanden geleden diende als zorghotel voor COVID-patiënten. Die ruimtes waren nog redelijk ingericht en konden eigenlijk zo ingezet worden. We hebben ze wat aangepast zodat het ook voor kinderen geschikt is.’

Koken voor Oekraïense vluchtelingen

De gemeente neemt in dit geval het voortouw. Zo regelt zij de inrichting en vrijwilligers. Het Rode Kruis houdt zich bezig met de daadwerkelijke opvang en Zorggroep Apeldoorn helpt door de leveranciers in te zetten. ‘Wij leveren nu bijvoorbeeld ook eten voor deze groep. En natuurlijk koken wij in Nederland anders dan in Oekraïne, maar de groep weet onze keuken steeds beter te waarderen. De maaltijden gaan schoon op’, lacht Reint.

Pluim voor medewerkers

Een extra gebaar wil Reint maken naar de medewerkers van Zorggroep Apeldoorn. ‘Zij zetten zich toch ook weer een tandje extra in op vrijwillige basis, waar ze kunnen. Terwijl wij nog midden in een een extreme periode van COVID zitten. Zo is er een medewerker die een tijd lang in Oekraïne heeft gewerkt en al langere tijd binnen de zorggroep werkt. Die helpt ons nu met het maken van vertalingen van bewegwijzering en werkafspraken.’

In Zierikzee vinden gesprekken plaats tussen gemeente en zorgorganisatie Allévo om mogelijk gebruik te maken van locatie Cornelia voor de opvang van vluchtelingen. Hierover valt mogelijk begin april een beslissing.

Door Nienke Oort

Meer lezen