SPOT ON: gedeeld leiderschap

Geplaatst op: 23 augustus 2021
Laatst gewijzigd op: 14 september 2021

Waardigheid en trots is gestart met de campagne: SPOT ON. Elke laatste week van de maand zetten we één belangrijk thema voor de verpleeghuiszorg centraal op onze website. Van 27 september – 1 oktober kun je meedoen aan bijeenkomsten en delen we kennis en inspiratie rondom gedeeld leiderschap. Hieronder vind je het programma.

Voor het realiseren van goede kwaliteit van zorg zijn zowel professioneel leiderschap als hiërarchisch leiderschap van cruciaal belang. Maar hoe geef je gedeeld leiderschap vorm in de praktijk? Door als management aan zorgprofessionals een stem te geven en daar ook naar te luisteren. En andersom door als zorgprofessionals je stem ook te gebruiken. Het vergt inspanning van zowel een professional zelf als een leidinggevende. Het vereist een andere structuur en een andere cultuur. Wat doe je hier zelf mee en hoe gaat dit bij jou in de organisatie? Pak je kans om deze week volop te leren over gedeeld leiderschap en ga aan de slag. 

1. Bijeenkomsten

Masterclass: Goede kwaliteit realiseren met gedeeld leiderschap.

 • Datum: maandag 27 september
 • Tijd: 12:00 – 13:00 uur
 • Doelgroep: management, beleid, leden van de VAR/PAR, bestuurders, zorgmedewerkers.

Wat is nou eigenlijk gedeeld leiderschap? Hoe kun je hier op een goede manier vorm aan geven en wie pakt welke rol? Tijdens deze lunch-masterclass geeft Carina Pittens, universitair docent van de VU, uitleg over het begrip ‘gedeeld leiderschap’ en wat jij er als professional, manager en bestuurder in de zorg aan hebt.  

Gedeeld leiderschap betekent dat iedereen in een organisatie een rol heeft waarmee je samen bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg. Maar hoe doe je dat op een goede manier met elkaar en waar moet je op letten? Laat je inspireren door het verhaal van Carina en leer meer over gedeeld leiderschap!

Meld je aan

Interactieve workshop: Zelf aan de slag met verzorgend leiderschap

 • Datum: maandag 27 sept
 • Tijd: 15:30 tot 17:00 uur
 • Doelgroep: verzorgenden

Er is in de praktijk steeds meer aandacht voor professioneel leiderschap, waarbij van zorgprofessionals gevraagd wordt hun stem te laten horen en leiderschap te tonen om zo de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Toch wordt het leiderschap van verzorgenden daarin nog weinig belicht, terwijl zij de spil zijn in de zorg, de ruggengraat van het dagelijkse werk. Een verzorgend leider verleent zorg én sluit aan in multidisciplinair overleg en overstijgende overleggen, zoals werkgroepen en adviesraden. Ze delen hun kennis en ervaringen om de zorg te verbeteren.  

Dat klinkt goed! Maar hoe doe je dat dan in de praktijk? Deze interactieve workshop is speciaal bedoeld voor verzorgenden. Onder leiding van Marieke Goris van Vilans ga je zelf aan de slag met verschillende tools om jouw rol als verzorgend leider op te kunnen pakken en je krijgt tips en inspiratie waar je direct de volgende dag al mee aan de slag kunt in je werk. Deze workshop mag je niet missen!

Meld je aan

Digitale bijeenkomst: Gedeeld leiderschap in de praktijk

 • Datum: donderdag 30 september
 • Tijd: 15:30 tot 17:00 uur
 • Doelgroep: management, beleid, leden van de VAR/PAR, bestuurders, zorgmedewerkers.

Mede door corona is gebleken hoe belangrijk gedeeld leiderschap van professionals en managers is voor het realiseren van goede kwaliteit van zorg. Veel organisaties willen er daarom extra aandacht aan besteden. Toch blijkt het in de praktijk minder eenvoudig te zijn, door bijvoorbeeld verschillen in opvattingen, cultuur en structuur. Gedeeld leiderschap begint dan ook met bewustwording. Waar zitten de verschillen en hoe kunnen we gedeeld leiderschap tot een succes maken?  

In deze bijeenkomst staan we stil bij wat er nodig is om gedeeld leiderschap te realiseren en wat dat in de praktijk betekent voor zowel zorgprofessionals als managers. Laat je meenemen in het verhaal van onderzoeker Marieke van Wieringen over hoe gedeeld leiderschap praktisch vorm kan krijgen, laat je inspireren door de ervaringen van het team van de Wulverhorst en ga naar huis met voldoende tips en adviezen om zelf mee aan de slag te gaan in jouw team(s) en organisatie! 

Meld je aan

2. Praktijkvoorbeelden

 • Artikel over een succesvolle samenwerking tussen bestuur en VAR/PAR. Dit interview lees je tijdens de SPOT ON-week.
 • Interview met Jarcine Spaander van King Arthur Groep: wat kan je als bestuurder doen om zeggenschap in de organisatie te organiseren? Welke visie heeft ze op gedeeld leiderschap, wat heeft ze gedaan en welke geleerde lessen wil zij andere organisaties meegeven? Te lezen tijdens de SPOT ON-week.
 • Beter gedeeld leiderschap zorgt voor positieve ontwikkelingen bij zowel de bestuurder als bij de professional en uiteindelijk een betere leefomgeving voor de bewoner. De coronacrisis dwong de bestuurder van Merwelanden dichter bij de werkvloer te komen. Zo kon zij beter gebruik maken van de ervaringen en kennis van de professionals. Tijdens de SPOT ON-week lees je het interview met bestuurder Corry van Randwijk.
 • Combi-interview met verzorgende Joke Zoetemelk bij Marente/V&VN-ambassadeur en Gerda van Brummelen als adviseur V&VN over wat in praktijk nodig is om tot gedeeld leiderschap te komen. Zowel op het gebied van structuur als cultuur.
 • Bekijk de videoserie Leiderschap in het verpleeghuis en lees de interviews:
 • Lees het interview met onderzoeker Nick Zonneveld over leiderschap in alle lagen van het verpleeghuis en ga naar het onderzoek Leiderschap in alle lagen van de organisaties
 • Leiderschap is niet alleen iets van een bestuurder of een teamleider in een zorginstelling. Elke medewerker toont leiderschap; het zit in álle beroepen in de verpleeghuiszorg. Alleen gezamenlijk kunnen medewerkers bijdragen aan goede zorg voor de bewoner. Lees de vijftien interviews uit de rubriek Leiderschap in de praktijk.

3. Tools

Bekijk hier de tools:

4. Nieuwsbriefspecial gedeeld leiderschap

De nieuwsbriefspecial over dit SPOT ON-thema verschijnt donderdag 30 september. Nog geen abonnee? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang in de toekomst ook artikelen over gedeeld leiderschap.

Meer weten