SPOT ON: gedeeld leiderschap

Geplaatst op: 27 september 2021
Laatst gewijzigd op: 11 oktober 2021

Waardigheid en trots is gestart met de campagne: SPOT ON. Elke laatste week van de maand zetten we één belangrijk thema voor de verpleeghuiszorg centraal op onze website. Van 27 september – 1 oktober stond gedeeld leiderschap in de schijnwerpers. Hieronder vind je de artikelen, verslagen en tools van deze week.

Voor het realiseren van goede kwaliteit van zorg zijn zowel professioneel leiderschap als hiërarchisch leiderschap van cruciaal belang. Maar hoe geef je gedeeld leiderschap vorm in de praktijk? Door als management aan zorgprofessionals een stem te geven en daar ook naar te luisteren. En andersom door als zorgprofessionals je stem ook te gebruiken. Het vergt inspanning van zowel een professional zelf als een leidinggevende. Het vereist een andere structuur en een andere cultuur. Wat doe je hier zelf mee en hoe gaat dit bij jou in de organisatie? Tijdens deze SPOT ON-week verzamelden we voor jou artikelen, tools en verslagen van bijeenkomsten over gedeeld leiderschap. 

1. Bijeenkomsten

Masterclass: Goede kwaliteit realiseren met gedeeld leiderschap.

Wat is nou eigenlijk gedeeld leiderschap? Hoe kun je hier op een goede manier vorm aan geven en wie pakt welke rol? Tijdens deze lunch-masterclass op 27 september gaf Carina Pittens, universitair docent van de VU, uitleg over het begrip ‘gedeeld leiderschap’ en wat jij er als professional, manager en bestuurder in de zorg aan hebt.  

Masterclass gemist? Bekijk de presentatie en de opname:

Interactieve workshop: Zelf aan de slag met verzorgend leiderschap

Lees het verslag ‘Maak leiderschap eigen met handvatten ‘verzorgend leiderschap’ van deze interactieve workshop speciaal voor verzorgenden van afgelopen 27 september. Onder leiding van Marieke Goris van Vilans gingen deelnemers zelf aan de slag met verschillende tools om jouw rol als verzorgend leider op te kunnen pakken. Ga aan de slag met de tips en tools.

Digitale bijeenkomst: Gedeeld leiderschap in de praktijk

Mede door corona is gebleken hoe belangrijk gedeeld leiderschap van professionals en managers is voor het realiseren van goede kwaliteit van zorg. Veel organisaties willen er daarom extra aandacht aan besteden. Toch blijkt het in de praktijk minder eenvoudig te zijn, door bijvoorbeeld verschillen in opvattingen, cultuur en structuur. Gedeeld leiderschap begint dan ook met bewustwording. Waar zitten de verschillen en hoe kunnen we gedeeld leiderschap tot een succes maken?  

Lees het verslag ‘Zo breng je gedeeld leiderschap in de praktijk’ over wat er nodig is om gedeeld leiderschap te realiseren en wat dat realiseren in de praktijk betekent voor zowel zorgprofessionals als managers. Onderzoeker VU Marieke van Wieringen en het team van De Wulverhorst delen hun ervaring en tips. Ga hiermee zelf aan de slag in jouw team en organisatie.

2. Praktijkvoorbeelden

3. Tools

Bekijk hier de tools:

Meer weten